China a ordonat vineri închiderea unui consulat american, replicând astfel Statelor Unite, la trei zile după decizia Washingtonului de a închide Consulatul Chinei la Houston, iar cele două puteri se acuză reciproc de spionaj cu parfum de Război Rece, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Americanii urmează să-şi închidă reprezentanţa diplomatică în marele oraş Chengdu (sud-vest), a anunţat Ministerul chinez de Externe, ultimul avatar al unei escaladări fără precedent între cei doi giganţi de la Pacific.

Această decizie constituie ”un răspuns legitim şi necesar faţă de măsurile nerezonabile ale Statlor Unite”, a subliniat într-un comunicat ministerul.

”Anumiţi angajaţi ai Consulatului Statelor Unite de la Chengdu s-au dedat unor activităţi care le depăşesc atribuţiile, ei s-au amestecat în afacerile interne ale Chinei şi au pus în pericol securitatea şi interesele chineze”, a acuzat în faţa presei un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo acuza joi Consulatul Chinei din Houston că este o placă turnantă a ”spionajului” chinez şi al ”furtului proprietăţii intelectuale” americane.

Sancţiunea americană a căzut la câteva ore după anunţarea inculpării a doi cetăţeni chinezi, acuzaţi  de pirataj informatic vizând cercetări americane cu privire la un vaccin împotriva covid-19.

72 DE ORE?

Diplomaţia chineză nu a precizat în ce termen să-şi închidă consulatul american porţile. În cazul de la Houston, administraţia Trump a dat 72 de ore diplomaţilor chinezi să-şi facă bagajul, adică până vineri.

”Situaţia prezentă a relaţiilor chinezo-americane nu corespunde dorinţei Chinei, iar Statele Unite sunt în întregime responsabile”, a denunţat într-un comunicat Beijingul, îndemnând Washingtonul ”să creeze condiţiile necesare ca relaţiile bilaterale să revină la normal”.

Tensiunile chinezo-americane, alimentate deja de diferende comerciale şi de acuzaţii reciproce cu privire la originea covid-19, au crescut cu un nivel în ultimele săptămâni, după ce Beijingul a impus o lege a securităţii naţionale la Hong Kong.

Cele două ţări şi-au impus de asemenea sancţiuni reciproce în subiectul Xinjiang, Statele Unite acuzând China de încălcarea drepturilor omului etnieimusulmane uigure în această vastă regune din nord-vestul ţării.

”RĂSPUNS TREPTAT”

Accentuând presiunea, Mike Pompeo a îndemnat joi ”lumea liberă” să ”triumfe” împotriva ”noii tiranii” încarnate în opinia sa de China comunistă.

Însă reacţia chineză pare relativ măsurată. Pe reţele de socializare, naţionalişti chinezi au îndemnat regimul comunist să închidă Consulatul Statelor unite la Hong Kong, considerabil mai mare şi mai strategic decât cel de la Chengdu.

”Pentru moment, s-ar părea că China a ales mai degrabă un răspuns treptat decât o reacţie (...), care ar antrena o ripostă americană”, observă sinologul Victor Shih de la Universitatea din California, la San Diego.

Preşedintele Donald Trump a anunţat că este ”posibil” ca alte reprezentanţe chineze să fie închise. în Afară de Ambasada Chinei la Washington, Beijingul mai dispune de cinci consulate, cu tot cu cel de la Houston.

Într-un semn al atmosferei de neîncredere, poliţia americană suspectează o cercetătoare chineză, pe care o acuză de faptul că şi-a ascuns legăturile cu armata chineză, că s-a refugiat în Consulatul Chinei de la San Francisco pentru a scăpa arestării.

Riposta Beijingului a condus la pierderi pe burse chineze. Hong Kongul a încheiat în scădere cu 2,19%, Shanghai cu 3,9%, iar Shenzen cu 5%.

În afară de Beijing şi Chengdu, o metropolă cu peste 16 milioane de locuitori, Statele Unite mai au patru consulate în China continentală - Canton, Shanghai, Shenyang, Wuhan.

Misiunea de la Chengdu, înaugurată în 1985, acoperă sud-vestul Chinei - regiunea autonomă Tibet. Potrivit site-ului consulatului, acesta are 200 de angajaţi, dintre care 150 cu statut local.

În 2013, China a cerut explicaţii Statelor Unite după publicarea în presă a unei hărţi - divulgată de avertizorul de intergritate Edward Snowden - care prezintă instalaţiile de spionaj american în lume. Consulatul de la Chengdu se afla între ele.

Misiunea a devenit celebră cu un an mai înainte, după ce o fostă mână dreaptă a lui Bo Xilai, la acea vreme o stea în ascensiune în Partidul Comunist Chinez (PCC, unic) a dezertat şi a cerut azil politic prin acest consulat.

Acest caz răsunător a precipitat căderea lui Bo Xilai, considerat la acea vreme un potenţial rival al lui Xi Jinping la conducerea Chinei. El ispăşeşte în prezent o pedeapsă la închisoare pe viaţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.