Procesiunea defunctei regine Elizabeth a II-a a sosit luni la Catedrala St Giles, la Edinburgh, unde sicriul rămâne 24 de ore înainte să plece spre Londra, iar regele Charles al III-lea, fraţii şi sora sa au mers în spatele sicriului pe Royal Mile, în oraş, de la Palatul Holyroodhouse la catedrală, un drum pe care mii de oameni s-au adunat să-şi ia adio de la fosta suverană, relatează BBC.
O slujbă de pomenire, de aproximativ o oră, are loc înainte ca poporul în doliu să-i aducă un ultim omagiu defunctei regine.
Regele a vorbit luni pentru prima oară în Parlament, în faţa deputaţilor şi lorzilor, şi s-a angajat să-şi facă ”detoria altrusit”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Un moment de reculegere urmează să aibă loc duminică, la ora locală 20.00 (22,00, ora României), în seara dinaintea funeraliilor lui Elizabeth a II-a la Abaţia Westminster.
Prinţul Harry i-a mulţumit luni ”bunicii” sale pentru sfaturile sănătoase şi ”zâmbetul molipsitor”.
Charles al III-lea, care a condus această procesiune emoţionantă, au intrat în catedrală împreună cu cei trei fraţi şi sora sa, dar şi Camilla, contesa de Wessex Sophie şi viceamiralul Sir Tim Laurence.
Sicriul a fost depus în catedrală, iar pe el a fost depusă coroana Scoţiei.
Procesiunea de la Edinburgh a fost deschisă de Poliţia Călare, urmată de cortegiul purtătorilor, Compania Regală a Arcaşilor şi rege.
Unii oameni din mulţime au aplaudat în timp ce procesiunea a intrat pe Royal Mile.
Evenimentele din ultimele zile sunt o scenă de o uriaşă demnitate şi solemnitate, o imagine care nu va dispărea uşor din amintirea britanicilor.
Atunci când Elizabeth a II-a a vizitat pentru prima oară Edinburghul, în 1953, oraşul a fost înţesat. Luni, după aproape 70 de ani, oamenii au ieşit din nou în stradă pentru a-şi lua adio.
Mulţimea este adunată de o parte şi de alta a drumului de Palatul Holyroodhouse, pe Royal Mile, până la catedrala St Giles.
Mulţi oameni au aşteptat ore întregi să vadă sicriul reginei.
Sicriul reginei a fost învelit în Royal Standard in Scotland, iar pe el s-a depus o coroană de flori din iarbă albă uscată de la Balmoral.
Coroana de flori mai este făcută din trandafiri albi, frezii albe, crizanteme albe, ciulini, frunziş, rozmarin, hebe şi pittosporum.
Cei patru copii ai lui Elizabeth a II-a, regele Charles, prinţesa Anne şi prinţii Andrew şi Edward au mers în urma dricului, dar şi soţul prinţesei Anne, viceamiralul Sir Tim Laurence.
Regina Camilla şi soţia prinţului Edward, contesa de Wessex Wessex Sophie au parcurs drumul la bordul unei maşini.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.