Alan Turing, un matematician vizionar specializat în spargerea mesajelor codificate, a cărui muncă a contribuit la victoria forţelor aliate în cel de-al doilea război mondial şi care a fost condamnat conform legilor homofobe de la acea vreme, va figura pe bancnota de 50 de lire sterline, informează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a anunţat luni că Turing, care s-a sinucis în 1954 după ce a fost castrat chimic pentru că era homosexual, va apărea pe noua bancnotă începând cu 2021.

Într-un comunicat, Carney l-a lăudat pe Turing şi l-a numit „un matematician extraordinar” şi „un gigant pe umerii căruia mulţi stau acum”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Fiind părintele informaticii şi al inteligenţei artificiale, precum şi un erou de război, contribuţiile lui Turing au fost vaste şi deschizătoare de drumuri”, a precizat Carney.

Turing este cunoscut pentru munca sa de la Bletchley Park, locul în care criptologii britanici încercau să descifreze mesajele transmise de nazişti. Eforturile sale de a sparge codul Enigma folosit de germani au fost relatate în filmul artistic din 2014, „Jocul codurilor”.

De asemenea, Turing a jucat un rol important în dezvoltarea calculatoarelor.

În 1937 el a publicat o lucrare în care a introdus ideea care a devenit ulterior cunoscută ca „maşinăria Turing”. Aceasta este considerată în prezent ca fiind baza calculatoarelor moderne.

La doi ani după ce a ales să fie castrat chimic pentru a evita închisoarea, el s-a sinucis la vârsta de 41 de ani.

Relaţiile homosexuale au fost scoase de sub incidenţa penală în Anglia şi Marea Britanie în 1967, în Scoţia abia în 1980 şi în Irlanda de Nord în 1982.

Premierul britanic Gordon Brown a prezentat scuze în mod oficial pentru felul în care Turing a fost tratat, în 2009, după ce mii de persoane au semnat o petiţie în acest sens.

Turing a fost graţiat post-mortem de Casa Regală a Marii Britanii în 2014.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.