Cele două Corei şi-au conectat un drum la frontieră - pentru prima oară în ultimii 14 ani -, ultimul dintr-o serie de gesturi de reconciliere între cei doi vecini, a anunţat joi Ministerul sud-coreean al Apărării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Drumul - pământ bătătorit - nu iese din Zona Demilitarizată (DMZ) ce împarte peninsula. El va servi, anul viitor, la operaţiuni comune de căutare a rămăşiţelor victimelor Războiului Coreei (1950-1953).

Cele două ţări au construit, fiecare în parte, câte o porţiune a acestui drum, în regiunea Cheorwon, situată aproximativ la jumătatea distanţei între cele două Corei, în DMZ.

Este vorba despre unul dintre angajamentele pe care şi le-au asumat preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi liderul nord-coreean Kim Jong Un în cel de-al treilea summit al lor, la Phenian, în septembrie.

Cele două Corei au hotărât totodată să demoleze buncărele din satul de frontieră Panmunjom şi să-l transforme într-un loc fără armament.

Moon Jae-in este un vechi susţinător al unui dialog cu Nordul înarmat cu arma nucleară.

Abordarea sa este tot mai divergentă faţă de cea a Statelor Unite, care cer o ”denuclearizare” totală înaintea oricărei ridicări de sancţiuni impuse Phenianului.

În pofida numelui său, Zona Demilitarizată este una dintre frontierele cele mai militarizate din lume, înţesată de câmpuri de mine antipersonal şi de sârmă ghimpată.

În fotografii distribuite de Ministerul sud-coreean al Apărării, apar un militar sud-coreean şi unul nord-coreean participând la lucrări ”recente”, în timp ce-şi strâng mâna, sub privirile camarazilor.

”Este istoric de important pentru Nord şi Sud să deschidă o nouă trecere şi să efectueze împreună operaţiuni de căutare a rămăşiţelor morţilor în război, în teatrul celor mai dure lupte”, subliniază ministerul.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat, săptămâna aceasta, că ţara sa vrea ”să se asigure că pacea în peninsulă şi denuclearizarea Coreei de Nord nu rămân în urma intensificării relaţiilor bilaterale între cele două Corei”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.