Cel puţin 68 de copii se numără printre cei 126 de oameni ucişi sâmbătă, în atacul cu bombă care a vizat autocare cu refugiaţi din oraşe siriene aflate sub asediu, au declarat activişti citaţi de BBC News.
Un vehicul plin cu explozibili a fost detonat într-un convoi din apropiere de Alep.
Bilanţul acestui atentat, care nu a fost revendicat, riscă să crească, având în vedere starea gravă a unor răniţi, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care se sprijină pe o vastă reţea de activişti şi de surse.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Separat, mai multe persoane, majoritatea copii, au fost rănite în bombardamente care au vizat capitala ţării, Damasc.
Atacul avut loc la Rashidin, la vest de Alep, în jurul orei locale şi a României 12.30, la un punct de control unde urma să aibă loc schimbul de refugiaţi. Un kamikaze care conducea maşina-capcană s-a aruncat în aer în apropiere de autocare, a anunţat organizaţia Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul la Londra. Kamikazele ar fi spus că transportă provizii pentru oameni.
Mii de persoane evacuate atât din zone controlate de rebeli, cât şi din zone controlate de Guvern sunt blocate în teritoriul inamic de vineri.
Un corespondent AFP a declarat, înainte de explozie, că autocarele care transportau persoane evacuate din zonele controlate de Guvern nu se mai mişcaseră de 30 de ore. Semiluna Roşie siriană distribuia mâncare şi apă pasagerilor.
Guvernul sirian şi forţele rebele au început joi o operaţiune de a evacua oamenii din patru oraşe asediate. Este vorba despre locuitorii din Foah şi Kefraya, două oraşe controlate de nord-vestul ţării, şi despre cei din oraşele controlate de rebeli, Madaya şi Zabadani, din apropiere de Damasc.
Potrivit estimărilor, peste 30.000 de oameni urmau să fie evacuaţi.
Luna trecută, ONU a descris situaţia din cele patru oraşe drept “catastrofală”, peste 64.000 de civili fiind “prinşi în ciclul violenţei zilnice”. Mulţi oameni ar fi murit în cele patru localităţi din lipsă de mâncare şi medicamente.
Rebelii acuză Damascul că a încălcat termenii acordului, încercând să scoată mai mulţi combatanţi care îi sunt loiali decât au convenit părţile.
Un acord similar precedent a eşuat în luna decembrie, când rebelii au incendiat autocarele care urmau să fie trimise să preia oameni.
Foah şi Kefraya, unde majoritatea populaţiei este şiită, au fost încercuite de rebeli şi de jihadişti sunniţi cu legături cu al-Qaida din martie 2015.
Madaya şi Zabadani, majoritar sunnite, erau asediate din iunie 2015 de armata siriană şi de combatanţi ai mişcării şiite libaneze Hezbollah.
Aproximativ 4,7 milioane de oameni locuiesc în zone asediate din Siria, unde accesul este dificil.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...