Cel puţin 40 de persoane au fost ucise sau rănite în enorma explozie care a avut loc miercuri dimineaţa în cartierul diplomatic din Kabul, a anunţat Ministerul afgan de Interne, relatează AFP.
”Există cel puţin 40 de morţi şi răniţi”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, Najib Danish, fără să furnizeze alte detalii imediat.
Peste 60 de răniţi, în principal civili, au fost aduşi la spitale, a anunţat pe de altă parte un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Ismael Kawoosi.
”O maşină-capcană a explodat (...) la ora locală 8.25 (6.55, ora României)”, a anunţat anterior Danish, fără să ofere detalii despre ţinta atentatului.
În cartierul diplomatic se află numeroase ambasade străine. O coloană groasă de fum era vizibilă, fără să se ştie însă imediat ţinta precisă a atacului.
Un fotograf AFP a putut să vadă pagube importante în zona exploziei şi mai multe corpuri întinse pe jos, ceea ce sugerează un bilanţ foarte important.
Deflagraţia a fost atât de puternică încât a zguduit o mare parte a oraşului, spulberând numeroase geamuri şi semănând panică în rândul populaţiei. Bărbaţi şi femei încercau cu disperare să treacă de punctele de control pentru a se pune la adăpost şi a-şi căuta rudele, a constatat AFP.
”Din mila lui Dumnezeu, personalul ambasadei idiene este teafăr după enorma explozie de la Kabul”, a anunţat pe Twitter şefa diplomaţiei indiene Sushma Swaraj.
Nicio grupare nu a revendicat atacul imediat, însă explozia are loc la puţin timp după anunţarea, la sfârşitul lui aprilie, de către talibani, a începerii ”ofensivei de primăvară”. Gruparea Statul islamic a comis, de asemenea, mai multe atentate sângeroase în capitala afgană.
Şeful Pentagonului Jim Mattis a declarat recent că se aşteaptă la ”un nou an dificil” pentru armata afgană nşi militarii străini prezenţi pe teritoriul afgan.
Preşedintele american Donald Trump se gândeşte să suplimenteze trupele cu mii de oameni în vederea unei ieşiri din impas.
Statele Unite, care sunt angajate în Afganistan în cel mai lung conflict din istoria lor, au mobilizat 8.400 de oameni în această ţară, alături de cei 5.000 trimişi de state aliate membre NATO, a căror principală misiune este să formeze şi să-i consilieze pe militarii afgani.
Într-un mesaj recent, cu ocazia începerii Ramadanului, şeful Misiunii ONU în Afganistan Tadichi Yamamoto a ”îndemnat toate părţile la conflict să-şi respecte obligaţiiile religioase şi să înceteze lupta” în această lună sfântă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...