Cel puţin 36 de persoane au fost ucise, iar alte 147 au fost rănite, în atacul de marţi seara de pe aeroportul Ataturk - cel mai sângeros din metropola turcă, vizată de trei ori anul acesta - a anunţat în noaptea de marţi spre miercuri premierul turc Binali Yildirim, relatează The Associated Press şi AFP.
Trei atentatori au venit la aeroport cu un taxi şi s-au detonat după ce s-a deschis focul asupra lor, a adăugat Yildirim.
Întrebat dacă un al patrulea atacator ar fi scăpat, şeful Guvernului a răspuns că autorităţile turce nu au o asemenea evaluare, dar iau în considerare orice posibilitate.
Între victime se află străini.
În ceea ce îi priveşte pe răniţi, mulţi au răni uşoare, însă unii au fost răniţi grav, a declarat el.
Yildirim a apreciat că aceste atacuri au avut loc în contextul în care Turcia înregistrează succese în lupta împotriva terorismului şi încearcă să-şi normalizeze relaţiile cu Rusia şi Israelul.
Cel puţin 31 de persoane au fost ucise, iar alte 147 au fost rănite în atacul de pe aeroportul din Istanbul, anunţase anterior ministrul turc al Justiţiei Bekir Bozdag.
Alt oficial guvernamental de rang înalt a declarat anterior că bilanţul poate fi mult mai mare.
Acest oficial guvernamental turc de rang înalt a declarat iniţial că aproape 50 de oameni au murit deja, însă ulterior a revenit asupra declaraţiei şi a spus că se aşteaptă ca bilanţul să crească aproape la 50 de morţi.
El a făcut aceste declaraţii sub protecţia anonimatului, în conformitate cu protocolul Guvernului.
Această sursă a mai declarat că toate indiciile sugerează că gruparea jihadistă Statul Islamic se află în spatele atacului de marţi seara.
Un bilanţ anterior, furnizat de guvernatorul celui mai mare megalopolist din Turcia Vasip Sahin, anunţa 28 de morţi şi 60 de răniţi.
"Trei kamikaze au comis un atac", a declarat Vasip Sahin pentru presă.
Cei trei kamikaze nu sunt incluşi în bilanţ, precizează AFP.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat la o "luptă comună" internaţională împotriva terorismului, într-un comunicat publicat după atac, relatează AFP.
Potrivit autorităţilor, explozii au avut loc mai întâi la intrarea în terminalul pentru zboruri internaţionale, către ora locală 22.00 (22.00, ora României). Atacatorii au mitraliat pasageri şi poliţişti aflaţi în post, a avut loc un schimb de focuri, iar atacatorii s-au detonat.
Atacul nu a fost revendicat pentru moment, iar unii oficiali turci au apreciat că este prematur ca atacul să fie atribuit jihadismului. Însă agenţia de presă Dogan evoca pista grupării Statul Islamic, citând poliţişti.
Televiziunile au difuzat imagini foarte impresionante, în care un poliţist trage într-un terorist, iar acesta din urmă, rănit, cade la pământ şi declanşează încărcătura explozivă.
İşte o anlar. Orda o polis bombacıyı vurmasa belki daha kötü şeyler olacaktı. #AtaturkHavalimani #terörelanetolsun pic.twitter.com/7hyBzbq6iK
— SADO (@ezkici) June 28, 2016
Panica a cuprins terminalul pentru zboruri externe în momentul în care două explozii violente, urmate de focuri de armă, au fost auzite.
Peste zece ambulanţe au fost trimise, cu sirenele pornite, către terminalul pentru zboruri internaţionale, a anunţat postul de ştiri CNN-Turk, iar numeroşi poliţişti se aflau la faţa locului.
"A fost foarte puternic, toată lumea s-a panicat şi a început să fugă în toate direcţiile", a declarat un martor pentru CNN-Turk referindu-se la cele două deflagraţii violente.
Toate zborurile cu plecare de pe Ataturk au fost suspendate. Este vorba despre cel mai mare aeroport din Turcia şi al 11-lea din lume, tranzitat anul trecut de aproximativ 60 de milioane de pasageri.
"Pot să confirm că toate zborurile vor fi redirecţionate către aeroporturile din regiune", a declarat un reprezentant al aeroportului pentru AFP.
Premierul Benali Yildirim a plecat imediat de la Ankara către istanbul, iar o reuniune de criză a fost organizată în capitală, la care participau mai mulţi miniştri.
Numeroşi poliţişti trimişi la faţa locului au delimitat un perimetru de securitate, potrivit unor imagini, în jurul căruia s-au adunat grupuri de oameni.
În fotografii postate pe reţele de socializare se pot observa importante pagube materiale în interiorul terminalului şi pasageri zăcând pe jos.
Abdullah Agar, un expert în securitate şi terorism, intervievat de CNN-Turk, a previlegiat teza unui atentat jihadist.
"Seamănă mult cu metodele lor", a spus el, referindu-se la atacuri comise pe aeroport şi într-o staţie de metrou, la Bruxelles.
Aeroportul din capitala belgiană, în care a avut loc un atac pe 22 martie, a transmis condoleanţe Turciei, într-un mesaj postat pe Twitter.
Alt aeroport din Istanbul, Sabiha Gokcen, a fost ţinta unui atac soldat cu un mort.
Consulatele american şi francez şi-au sfătuit cetăţenii să nu se ducă în zona aeroportului.
Cele mai mari două oraşe din Turcia - Istanbulul şi Ankara - au fost zguduite începând de anul trecut de un val de atacuri, soldate cu peste 200 de morţi şi sute de răniţi.
Aceste atacuri au vizat fie locuri emblematice frecventate de turişti - provocând o prăbuşire bruscă a turismului - fie forţele turce de securitate.
Ele au fost atribuite Statului Islamic - care nu a revenidicat niciunul dintre atacuri - sau rebelilor kurzi, şi anume grupării Şoimii Libertăţii din Kurdistan (TAK), o grupare care s-a desprins din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi care a îndreptat armele, cu an în urmă, împotriva puterii turce, după prăbuşirea unui armistiţiu de doi ani.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.