Cel puţin 35 de persoane au fost ucise în manifestaţii violente declanşate în Iran de peste o săptămână de moartea unei tinere arestate de Poliţia Moraviurilor, anunţă sâmbătă presa de stat iraniană, relatează AFP.
”Televiziunea de stat a anunţat vineri seara că numărul persoanelor decedate la revolte recente în ţară a crescut la 35, potrivit unor statistici neoficiale”, scrie agenţia de presă a Ministerului iranian al Sportului, Borna News.
Last night, people chanted and asked the army to be on their side#Mahsa_Amini#OpIran#IranProtests pic.twitter.com/ttppz0bkqz
— IranProtests.com (@IranProtestsCom) September 24, 2022
Un bilanţ oficial precedent anunţa 17 morţi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Brave women in cities across Iran are still burning their hijabs to protest the murder of #MahsaAmini after a full weekpic.twitter.com/P0ITsXOxYC
— Fifty Shades of Whey (@davenewworld_2) September 23, 2022
În schimb, potrivit organizaţiei nonguvernamentale (ONG) Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, cel puţin 50 de persoane au fost ucise la aceste manifestaţii.
Şase persoane au fost ucise cu arme de foc de către forţe de ordine, joi seara, în oraşul Rezvanshahr, în provincia Gilan (nord).
Alte morţi au fost înregistrate la Babol şi Amol (nord).
Manifestaţii au loc în aproximativ 80 de oraşe, de aproximativ o săptămână, potrivit Iran Human Rights.
Protests in Iran have been growing following the death of 22-year-old Mahsa Amini in the custody of morality police after she was arrested for "unsuitable attire".
— Al Jazeera English (@AJEnglish) September 23, 2022
In response, Iran’s gov't has restricted access to the internet and social media apps. pic.twitter.com/HofUiUzjCw
Moartea lui Mahsa Amini, la vârsta de 22 de ani, a provocat condamnări în lume, oar ONG-uri internţaionale au denunţat o reprimare ”brutală” a acestor manifestaţii.
Tânăra, originară din Kurdistan, în nord-vestul Iranului, a fost arestată la 13 septembrie, la Teheran, din cauza ”purtării unor haine nepotrivite”, de către Poliţia Moravurilor, o unitate însărcinată să impună respectarea codului vestimentar strict în republica islamică, în care femeile sunt obligate să-şi acopere părul şi nu au dreptul să poarte haine scurte, deasupra genunchiului, pantaloni mulaţi sau blugi cu găuri.
Ea a murit la 16 septembrie la un spital.
Potrivit unor activişti, ea a fost lovită mortal în cap, însă oficiali iranieni au dezminţit această acuzaţie şi au anunţat o anchetă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.