Un bombardament israelian asupra unei şcoli transformate în adăpost în oraşul Gaza a ucis cel puţin 27 de persoane, au declarat salvatorii, în timp ce sute de mii de oameni din zona Rafah fug, într-una dintre cele mai mari deplasări în masă din timpul războiului, pe fondul noii campanii anunţate de Israel, anunţă The Guardian.
Trei rachete au lovit joi după-amiază şcoala Dar al-Arqam din cartierul al-Tuffah, a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei de apărare civilă, Mahmoud Bassal, ucigând mai mulţi copii şi rănind 100 de persoane.
Clădirea era folosită ca adăpost pentru palestinienii strămutaţi din locuinţele lor.
Într-o declaraţie, armata israeliană a afirmat că a luat măsuri de precauţie pentru a evita victimele civile în bombardarea a ceea ce a descris ca fiind un centru de comandă al grupării militante Hamas.
Alte 20 de persoane au fost ucise într-un atac aerian în zori asupra cartierului Shejaia din oraşul Gaza, ridicând numărul total al victimelor raportate de Ministerul Sănătăţii local la 97 în ultimele 24 de ore.
Valul intens de bombardamente israeliene are loc pe fondul unei extinderi majore a operaţiunilor aeriene şi terestre ale Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF) în teritoriul palestinian asediat, după ce Israelul a decis acum două săptămâni să renunţe la un armistiţiu care dura de două luni.
Armata israeliană a declarat joi că a lovit peste 600 de „ţinte teroriste” în întreaga Fâşie de la reluarea atacurilor aeriene de amploare pe 18 martie. Ministerul Sănătăţii din Gaza, pe care ONU îl foloseşte ca sursă de date privind victimele, susţine că 1.163 de persoane au fost ucise în bombardamente de la renunţarea la armistiţiu.
Miercuri, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că armata „ocupă teritorii” şi „împarte” Gaza. Israelul a întrerupt ajutorul umanitar, alimentele şi combustibilul către Fâşie de peste o lună, într-un efort de a pune presiune pe Hamas.
El nu a precizat cât teritoriu palestinian intenţionează Israelul să captureze în noua ofensivă, dar, potrivit OCHA, agenţia umanitară a ONU, IDF a declarat 64% din teritoriu drept zone tampon militare şi „zone interzise” pentru civili.
Anunţul lui Netanyahu a reaprins temerile privind o strămutare permanentă a celor 2,3 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza. De asemenea, este probabil să alimenteze îngrijorările că Israelul intenţionează să preia permanent controlul asupra teritoriului.
Joi, imaginile difuzate de mass-media locală au arătat sute de mii de palestinieni fugind din oraşul Rafah şi din zonele învecinate, în timp ce trupele israeliene avansau pentru a crea aşa-numitul „coridor de securitate” anunţat de Netanyahu. Deplasarea a fost îngreunată însă de cel puţin trei atacuri israeliene asupra celor două drumuri principale care duc spre nord.
„Ruta Morag” este denumită după o aşezare evreiască care a existat odinioară între Rafah şi Khan Younis, sugerând că noua zonă militară va separa cele două oraşe din sud într-un mod similar cu coridorul Netzarim al Israelului, situat la sud de oraşul Gaza.
Războiul din Gaza a fost declanşat de atacul Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, în urma căruia, potrivit autorităţilor israeliene, au fost ucişi 1.200 de oameni – majoritatea civili – şi alţi 250 au fost luaţi prizonieri. Campania militară de represalii a Israelului a ucis cel puţin 50.357 de persoane în Gaza, majoritatea civili, conform Ministerului Sănătăţii din teritoriu.
Eforturile de relansare a negocierilor pentru un armistiţiu, conduse de mediatorii din Qatar şi Egipt, au eşuat până acum.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.