Cel puţin 21 de persoane au murit, iar peste 1.000 au fost rănite în cutremurul de magnitudinea 6,8 care a avut loc vineri seara în estul Turciei, unde salvatori continuau sâmbătă să caute supravieţuitori în clădiri surpate, relatează AFP.
Cel puţin 30 de persoane erau blocate între dărâmături în urma acestui seism violent care a avut loc vineri seara, către ora locală 20.55 (19.55, ora României) în districtul Sivrice din provincia Elazig.
Agenţia guvernamentală pentru situaţii de catastrofă (AFAD) a anunţat sâmbătă că cinci supravieţuitori au fost scoţi din clădiri în ruină.
Între aceşti supravieţuitori se află o femeie însărcinată, care a petrecut aproximativ 12 ore între dărâmături, potrivit agenţiei turce de presă de stat Anadolu.
Un corespondent AFP aflat la faţa locului a văzut o echipă de salvatori evacuând un rănit dintre derâmăturile unui imobil de cinci etaje care s-a surpat la Elazig.
Pe un frig glacial, în stradă, unii locuitori au aprins focuri pentru a se încălzi.
”A fost înspăimântător, au căzut mobile peste noi. Am fugit afară”, a declarat pentru AFP Melahat Can, în vârstă de 47 de ani, un locuitor din Elazig. ”Vom petrece zilele următoare într-o fermă din afara oraşului”.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că ”toate măsurile necesare” vor fi luate pentru a veni în ajutorul zonelor afectate de seism şi că a trimis mai mulţi miniştri la faţa locului.
”Prin toate instituţiile noastre, mai ales AFAD şi Semiluna Roşie, suntem alături de popor”, a scris el pe Twitter.
Săli de sport, şcoli şi biblioteci s-au deschis pentru a primi persoane care şi-au abandonat locuinţele după cutremur, potrivit autorităţilor.
Televiziunea turcă a difuzat imagini cu locuitori panicaţi fugind din clădiri şi din cel puţin un imobil al cărui acoperiş era în flăcări.
Ea a difuzat de asemenea imagini în care apar salvatori căutând eventuali supravieţuitori în dărâmăturile unei clădiri.
”FOARTE ÎNGROZITOR”
AFAD a precizat că cel puţin 30 de replici ale seismului au fost înregistrate ulterior şi că peste 400 de echipe de salvatori au fost trimise la faţa locului.
Cel puţin 21 de persoane au murit, iar 1.015 au fost rănite, a precizat AFAD.
”Am trimis patru echipe în regiune”, a declarat pentru AFP Recep Salci de la Asociaţia turcă de căutare şi salvare (AKUT). ”Am aflat că imobile s-au surpat. Ne pregătim să trimitem alte echipe dacă este nevoie”.
Nicio estimare a numărului de locuitori din interiorul clădirilor surpate nu era disponibilă imediat.
Zekeriya Gunes, în vârstă de 68 de ani, a declarat că a văzut o clădire surpându-se la 200 de metri de domiciliul său, fără să poată spună dacă era locuită.
”Toată lumea a ieşit în stradă. A fost foarte puternic, foarte îngrozitor”, a declarat el.
Seismul a fost resimţit în mai multe regiuni în estul Turciei, inclusiv la Tunceli, potrivit postului NTV.
Principalele companii turce de telcomunicaţii au anunţat că urmau să le furnizeze locuitorilor din zonele afectate servicii de telefonie şi conexiune la Internet gratuite.
Turcia, situată într-o zonă seismică dintre cele mai active în lume, este frecvent afectată de cutremure.
În 1999, un seism de magnitudinea 7,4 a avut loc în nord-vestul ţării şi s-a soldat cu peste 17.000 de morţi, inclusiv 1.000 la Istanbul.
Ultimul cutremur puternic în Turcia - 7,1 grade pe scara Richter - a avut loc în 2011 în provincia Van (est), soldat cu peste 600 de morţi.
În septembrie, un seism de magnitudinea 5,7 a avut loc la Istanbul, capitala economică a ţării.
Experţi estimează că un cutremur major poate afecta în orice moment acest oraş cu peste 15 milioane de locuitori, în care habitatul adesea arhaic, respectă rareori normele antiseismice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...