Poliţia rusă a procedat duminică la cel puţin 2.200 de arestări şi a blocatcentrul mai multor oraşe - inclusiv al Moscovei - în timpul unor manifestaţii în întreaga ţară care cer eliberarea opozantului politic Aleksei Navalnîi, încarcerat, relatează AFP.
Acoperit de un strat subţire de zăpadă, centrul Moscovei a devenit în anumite zone o adevărată citadelă asediată, după ce zeci de poliţişti antirevoltă au fost desfăşuraţi, cu scuturi şi bastoane la vedere.
IULIA NAVLANAIA, ARESTATĂ
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Un fapt rar, mai multe străzi şi staţii de metrou din capitala rusă au fost în întregime închise, un lucru care i-a determinat pe protestatri să schimbe în ultimul moment locul adunării, difuzat pe reţele de socializare.
Câteva mii de persoane se adunau duminică după-amiaza în Parcul Sokolniki, în claxoanele de susţinere ale automobiliştilor.
Soţia lui Aleksei Navalnîi, Iulia Navalnaia, a fost reţinută de către poliţie, după ce a venit să ia parte la o adunare, potrivit unor publicaţii de opoziţie.
Potrvit organizaţiei OVD-Info, specializată în monitorizarea manifestaţiilor, cel puţin 2.200 de persoane au fost reţinute în 70 de oraşe, însă în principal la Moscova (520).
Aceste adunări au loc după o primă zi de mobilizare, sâmbăta trecută, la care au luat parte zeci de mii de protestatari şi care s-a soldat cu peste 4.000 de arestări şi deschiderea a 20 de dosare penale.
SUA CONDAMNĂ ”TACTICILE BRUTALE” ALE RUSIEI
În pofida unor ameninţări, Ekatarina Brişchina, o manifestantă în vârstă de 39 de ani, nu a ezitat să manifesteze la Moscova. Ea declară că-i este ”frică mai mult de ceea ce se va petrece în ţară dacă nu ieşim în stradă”.
”Aceasta este o represiune, sunt aruncaţi în închisoare oameni nevinovaţi”, subliniază Daria, o veterinară în vârstă de 34 de ani.
La Sankt Petersburg, altă ”piaţă” puternică a opoziţiei în Rusia, aproape 2.000 de oameni adunaţi într-o piaţă din centrul oraşului au fost dispersaţi de către forţe antirevoltă.
Poliţia proceda la arestări, unele cu lovituri de baston.
”Putin este răul. Nu există viitor cu el. Este imposibil să trăim cu asemenea salarii şicu atât de puţin de lucru”, declară Andrei, un protestatar în vârstă de 30 de ani.
Secretrul de Stat american Antony Blinken a denunţat, pe Twiter, ”folosirea persistentă a unor tactici brutale ale Rusiei împotriva unor manifestanţi paşnici şi unor jurnalişti, a doua săptămână la rând” şi a îndemnat aurtorităţile ruse să-i elibereze din închisoare pe Aleksei Navalnîi şi pe susţinătorii acestuia.
ÎNFĂŢIŞARE SĂPTĂMÂNA VIITOARE
Aceste noi manifestaţii se desfăşoară pe fondul înfăţişării lui Aleksei Navalnîi în justiţie săptămâna viitoare.
Opozantul Kremlinului este vizat de multiple proceduri judiciare de când a revenit în Rusia, la 17 ianuarie, pe care le denunţă drept motivate politic.
În celălalt capăt al ţării, la Vladivostok, Andrei, un manifestant în vârstă de 25 de ani, îşi exprimă regretul că puţini oameni - câteva zeci - s-au adunat, deoarece ”forţele de ordine antirevoltă au blocat” centrul oraşului.
La Novosibirsk, al treilea cel mai important oraş din Rusia, publicaţia independentă Taiga estimează la peste 5.000 numărul protestatarilor la una dintre cele mai importante adunări antiguvernamentale din ultimii ani.
”Oamenii sunt furioşi din cauza a ceea ce se întâmplă, pentru că deputaţi şi activişti ai opoziţiei au fost arestaţi săptămâna aceasta”, declară Helga Pirogova, o aleasă locală din cadrul unei coaliţii pro-Navalnîi.
Majoritatea aliaţilor apropiaţi lui Navalnîi au fost plasaţi în arest la domiciliu, vineri, de către justiţia rusă, la două zile după o serie de percheziţii au vizat domiciliul soţiei acestuia, Iulia Navalnaia, şi sedii ale organizaţiei acestuia, Fondul luptei împoriva corupţiei (FBK).
PUTIN, ACUZAT DE NAVALNÎI CĂ BENEFICIAZĂ DE UN ”PALAT” URIAŞ
Autorităţile şi-au mutiplicat cu câteva zile în urmă ameninţările la adresa susţinătorilor lui Aleksei Navalnîi.
Poliţia a avertizat că manifestanţii ar putea fi inculpaţi cu priivre la ”revolte în masă” în cazul în care adunările degenerează în violenţe.
Protestele sunt alimentate şi de difuzarea unei anchete prin care opozantul îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin de faptul că beneficiază de un uriaş ”palat” pe malul Mării Negre, o investigaţie care a fost vizualizată de 100 de milioane de ori pe YouTube.
Vladimir Putin a dezminţit aceste acuzaţii, menite, în opinia sa, ”să spele creierele” ruşilor, iar televiziunea publică a difuzat imagini care surprind lucrări în curs la această reşedinţă, a cărui adevărat propritear se declară a fi un apropiat al preşedintelui.
Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, un activist anticorupţie şi un inamic jurat al Kremlinului, a revenit în Rusia la 17 ianuarie, după cinci luni de convalescenţă în Germania, în urma unei presupuse otrăviri cu un agent neurotixic de tip noviciok, o tentativă de asasinat de care îl acuză pe Vladimir Putin şi serviciile ruse de securitate FSB.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...