Cel puţin 15 palestinieni au fost ucişi şi zeci au fost răniţi într-un atac israelian în oraşul Zawayda din Gaza, a informat sâmbătă agenţia oficială de presă palestiniană WAFA, în timp ce Israelul a emis noi ordine de evacuare, invocând tir de rachetă ale Hamas, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Armata israeliană a spus că are informaţii despre 15 persoane ucise într-un atac aerian din Gaza şi că le cercetează.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a postat în arabă instrucţiuni pe X pentru ca oamenii din părţi din centrul Gazei, inclusiv din districtul Maghazi, care se află lângă Zawayda, să se evacueze într-o zonă umanitară desemnată.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

El a spus că militanţii trăgeau cu rachete din acele locaţii şi că armata se pregăteşte să acţioneze împotriva lor.

Reuters nu a putut verifica imediat dacă unele zone din Zawayda se numără printre cele cărora li s-a ordonat evacuarea şi dacă oamenii de acolo au primit instrucţiunile armatei.

Vineri, două secţiuni din vestul Khan Younis, în ceea ce Israelul a desemnat ca zonă umanitară, au fost considerate periculoase de către armată, care a ordonat oamenilor să le evacueze, spunând că militanţii au tras cu regularitate rachete de acolo.

Oficiul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a declarat că ordinele de vineri, care includ şi alte zone ale enclavei în afara zonelor umanitare, au afectat aproximativ 170.000 de persoane strămutate.

”Acesta este unul dintre cele mai mari ordine de evacuare care afectează zona până în prezent şi micşorează dimensiunea aşa-numitei ”zone umanitare” la aproximativ 41 de kilometri pătraţi, sau 11% din suprafaţa totală a Fâşiei Gaza”, a anunţat OCHA.

Cea mai mare parte a populaţiei de 2,3 milioane din Gaza a fost strămutată de ofensiva israeliană veche de 10 luni, care a devastat o mare parte a enclavei. Discuţiile de încetare a focului de la Doha, mediate de Statele Unite, Qatar şi Egipt, s-au întrerupt vineri, urmând ca negociatorii să se întâlnească din nou săptămâna viitoare pentru a discuta un acord pentru a pune capăt luptei dintre Israel şi Hamas şi a elibera ostaticii rămaşi.

Războiul a fost declanşat pe 7 octombrie, când gruparea militantă islamistă Hamas a atacat Israelul, ucigând 1.200 de persoane, majoritatea civili, şi luând aproximativ 250 de ostatici, potrivit bilanţurilor israeliene.

Campania militară ulterioară a Israelului a ucis peste 40.000 de palestinieni, majoritatea civili, potrivit autorităţilor sanitare din Gaza. Israelul a pierdut 330 de soldaţi în Gaza şi spune că cel puţin o treime dintre palestinienii morţi sunt luptători.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.