Cel puţin 15 persoane au murit în sudul Statelor Unite, potrivit autorităţilor citate de presa americană, un bilanţ care ar urma să crească, în 25 de tornade puternice, pe timpul nopţii, în weekend, în Texas, Oklahoma şi Arkansas, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Salvatori desfăşurau operaţiuni de căutare şi localizare a unor eventuali supravieţuitori între dărâmături ale unor clădiri spulberate de intemperii, care au cauzat totodată pene de curent largi.

Serviciile meteorologice americane NWS au înregistrat în total 25 de tornade sâmbătă.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

La nord de Dallas (Texas), o tornadă a ucis cel puţin şapte persoane, potrivit şerifului comitatului Cooke, Ray Sappington.

”Din nefericire, acest bilanţ va creşte”, a avertizat el la The Weather Channel, precizând că erau în curs căutări în condiţii de ”pagube masive” la faţa locului.

O zonă au unei autostrăzi a fost devastată de furtună, în timp zeci de zeci de oameni se refugiaseră într-o benzinărie pentru a se pune la adăpost.

”Multe” dintre aceste persoane au fost rănite, a anunţat Ray Sappington.

STARTUL CURSEI DE 500 DE MILE DE LA INDIANAPOLIS, AMÂNATĂ SINE DIE

Două persoane au murit în estul statului Oklahoma într-o tornadă, potrivit unor oficiali citaţi de o televiziune locală.

În nordul Arkansasului, o furtună a ucis cinci persoane duminică în zori, potrivit autorităţilor.

Vremea rea a afectat a 108-a ediţie a cursei de 500 de mile de la Indianapolis, mult mai la nord şi la est, unde organizatorii acestei curse automobilistice mitice au cerut spectatorilor să părăsească tribunele.

Startul urma să aibă loc la ora locală 12.45 (19.45, ora României), însă organizatorii au decis să o amâne sine die, din cauza unor furtuni şi trăsnete prevăzute.

Aproximativ 125.000 de spectatori erau aşteptaţi duminică la Indianapolis Motor Speedway.

Aproape o jumătate de milion de gospodării au rămas duminică dimineaţa fără electricitate în Texas, Missouri, Oklahoma, Kansas, Tennessee şi Arkansas, potrivit site-ului poweroutage.us.

Mai multe alerte de tornadă erau în vigoare duminică.

Tornadele - un fenomen meteorologic pe cât de impresionant  pe atât de dificil de prevăzut - sunt relativ frecvente în Statele Unite, mai ales în centru şi sud.

TORNADE MARŢI ÎN IOWA

Cel puţin cinci persoane au murit, iar alte zeci au fost rănite într-o tornadă marţi, în Iowa (centru), potrivit autorităţilor.

Case au fost complet distruse, iar arbori au fost smulşi din rădăcini de această tornadă care a devastat localitatea  Greenfield, cu 2.000 de locuitori.

”Patru morţi şi cel puţin 35 de răniţi în urma unei tornade care a atins Greenfield şi regiunea comitatului Adair”, a anunţat poliţia din Iowa miercuri, anunţând că numărul răniţilor putea creşte.

Altă persoană a murit după ce maşina a fost luată pe sus, a anunţat biroul şerifului comitatului Adam.

Un spital a fost avariat la Greenfield, iar pacienţi au fost evacuaţi către alte centre medicale.

Aproximativ 100 de salvatori au căutat între dărâmături, a anunţat guvernatoarea Iowei Kim Reynolds.

Potrivit CNN, numărul tornadelor care au avut loc în Statele Unite în ultimele săptămâni a depăşit cu mult numărul ”normal” de 800 de tornade înregistrate de la începutul anului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.