Cei doi jurnalişti Reuters arestaţi anul trecut în Myanmar sub acuzaţia că au obţinut documente oficiale secrete au fost condamnaţi la şapte ani de înschisoare, scrie BBC. Stephen J Adler, redactorul-şef al Reuters, a calificat ziua în care reporterii agenţiei au fost condamnaţi în Myanman drept una „tristă pentru presa din întreaga lume” şi a precizat că va fi evaluată modalitatea de acţiune în zilele următoare, în timp ce ambasadorul britanic Dan Chugg a spus în numele guvernului şi al statelor membre ale Uniunii Europene că verdictul este unul „dezamăgitor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Redactor-şef Reuters: O zi tristă pentru Myanmar şi presa din întreaga lume. Ambasadorul britanic: Suntem dezamăgiţi de verdict

Cei doi jurnalişti - Wa Lone, în vârstă de 32 de ani, şi Kyaw Soe Oo, în vârstă de 28 de ani - au fost condamnaţi la şapte ani de închisoare de către o instanţă din Myanmar, fiind acuzaţi că au obţinut documente secrete de stat cu intenţia de a afecta securitatea naţională.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cei doi reporteri au fost arestaţi anul trecut pentru încălcarea legii privind secretul de stat.

La momentul arestării lor, în luna decembrie a anului trecut, reporterii lucrau la o anchetă privind uciderea a zece musulmani Rohingya într-un sat din vestul statului Rakhine, în timpul unei intervenii militare despre care agenţiile ONU au spus că a dus la strămutarea a 700.000 de Rohingya în Bangladesh.

Reporterii au spus că au fost arestaţi aproape imediat după ce au primit nişte documente într-un restaurant din nordul Yangon de la doi poliţişti pe care nu îi cunoşteau.

În luna aprilie, căpitanul de poliţie Moe Yan Neing a depus mărturie că un ofiţer a cerut subordonaţilor să îi dea documente secrete lui Wa Lone pentru a-l prinde pe reporter.

După această audiere, Moe Yan Neing a fost condamnat la un an de închisoare pentru că a încălcat disciplina impusă în poliţie şi a vorbit cu Wa Lone.

Scriitori, jurnalişti şi activişti ai drepturilor omului din întreaga lume au făcut front comun pentru cei doi reporteri închişi, iar ONU şi oficiali ai mai multor ţări vestice au cerut eliberarea lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.