Cei doi astronauţi duşi de nava Starliner a Boeing la Staţia Spaţială Internaţională la începutul lunii iunie nu se vor putea întoarce cu nava spaţială a companiei, care a întâmpinat o serie de probleme, astfel că vor trebui să revină pe Pământ cu o navă SpaceX, a anunţat sâmbătă NASA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

O serie de probleme cu Starliner a dus la decizia de a nu se folosi această navă pentru a-i aduce pe Butch Wilmore şi Suni Williams înapoi pe Pământ. Este o palmă pentru Boeing, care se confruntă deja cu problemele cu avioanele sale de linie.

„NASA a decis că Butch şi Suni se vor întoarce cu echipajul Crew-9 în februarie anul viitor, iar Starliner se va întoarce fără echipaj”, a declarat Bill Nelson, directorul executiv al NASA, în cadrul unei conferinţe de presă care a urmat unei reuniuni a comitetului decizional, sâmbătă.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Astronauţii Butch Wilmore şi Suni Williams au decolat la începutul lunii iunie la bordul Starliner şi de atunci se află pe ISS, unde nava lor a rămas andocată.

SpaceX în ajutor

Iniţial, nava spaţială ar fi trebuit să îi readucă pe Pământ pe astronauţi opt zile mai târziu, însă problemele detectate la sistemul său de propulsie au determinat NASA să pună la îndoială fiabilitatea acesteia şi să ia în considerare o soluţie de rezervă radicală: întoarcerea pasagerilor, care au petrecut deja două luni şi jumătate în laboratorul zburător, cu o misiune obişnuită SpaceX în februarie.

De câteva săptămâni, echipele Boeing şi NASA efectuează teste pentru a înţelege mai bine cauza problemelor întâlnite în zbor, în special la propulsoarele navei.
Principala îngrijorare este că Starliner nu va putea obţine forţa necesară pentru a ieşi de pe orbită şi a începe coborârea spre Pământ.

Considerând nava spaţială nesigură, NASA a condamnat-o să se întoarcă pe Pământ goală.

Prin urmare, o misiune obişnuită SpaceX, denumită Crew-9, ar trebui să decoleze la sfârşitul lunii septembrie, transportând doar doi astronauţi în loc de patru. Aceasta ar rămâne andocată la ISS până la întoarcerea programată pe Pământ în februarie. Atunci va aduce înapoi cei doi membri ai echipajului Boeing, pe lângă cei doi astronauţi Crew-9.

Încă un eşec pentru Boeing

La începutul lunii, Boeing era încă „încrezătoare” în capacitatea Starliner „de a se întoarce în siguranţă cu echipajul”. Dar NASA, care a fost extrem de prudentă de la accidentele fatale în care au fost implicate navetele spaţiale Challenger şi Columbia, a persistat în a solicita analize suplimentare.

Această decizie pătează şi mai mult imaginea Boeing, care se află, de asemenea, în dificultate după o serie de defecţiuni ale aeronavelor sale.

În urmă cu zece ani, NASA a comandat câte un vehicul spaţial nou de la Boeing şi SpaceX pentru a-şi transporta astronauţii la ISS. Având două vehicule, nu doreşte să rămână fără o soluţie în cazul unei probleme cu unul sau altul.

Dar compania lui Elon Musk a devansat în mare măsură Boeing şi este de patru ani singurul taxi spaţial american.

Acest prim zbor Starliner cu echipaj uman, care a întârziat câţiva ani din cauza neajunsurilor din timpul dezvoltării sale, trebuia să fie ultimul test înainte de începerea operaţiunilor regulate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.