Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins joi ca o plângere a unei persoane particulare care contestă felul în care Franţa gestionează criza sanitară cauzată de pandemia covid-19 la nivelul aprovizionării cu măşti de protecţie, tratamente şi teste de depistare a noului coronavirus, relatează AFP. Alte şase plângeri, inclusiv, din România, se află în aşteptate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Curtea observă că reclamantul contestă măsurile luate de către statul francez în lupta împotriva răspândirii virusului (SARS-CoV-2 care provoacă boala) covid-19, care vizează întreaga populaţie franceză şi că acesta nu demonstrează în cel fel l-au afectat în mod personal aceste măsuri”, argumentează instituţia judiciară a Consiliului Europei (CoE), cu sediul la Strasbourg.

Curtea precizează că o persoană care depune o plângere la ea ”trebuie să producă indicii rezonabile şi convingătoare în ceea ce o priveşte în mod personal”, pentru a fi definită ca victimă şi că nu se poate plânge de o practică naţională sau de un act public ”doar pentru că îi par să încalce Convenţia” europeană a drepturilor omului.

În acest caz, un bărbat în vârstă de 40 de ani de la Marsilia, Renaud Le Mailloux, a depus o plângere la CEDO, în aprilie.

Evocând diverse articole ale Convenţiei europene a drepturilor omului, precum cele cu privire la dreptul la viaţă privată şi la interzicerea tratamentelor degradante, el se plângea ”de lipsuri ale statului în obligaţiile sale pozitive de a proteja viaţa şi integritatea fizică a persoanelor care se află în jurisdicţia sa”.

El denunţa lipsa furnizăriii unr măşti de protecţie atât personalului medical, cât şi populaţiei, limitatea accesului la teste de depistare şi la anumite tratamente, precum o combinaţie de hidroxiclorochină şi azitromicină, apăratpă de către profesorul Didier Raoult.

Reclamantul, care susţine un referat trimis Consiliului de Stat de către Sindicatul Medicilor din Aix, respins în martie, se declara totodată ”foarte fragilizat de o patologie gravă”.

Însă cei trei judecători CEDO relevă ză Renaud Le Mailloux ”nu prezintă nicio informaţie cu privire la patologia sa şi se abţine să explice în cel fel ar fi susceptibile neregulile autorităţilor naţionale să-i afecteze sănătatea şi viaţa privată”.

Potrivit unei baze de date a CEDO, alte şase plângeri în legătură cu acţiunea statelor în timpul pandemiei covid-19 se află în aşteptare - împotriva Elveţiei, Rusiei, României, Italiei, Armeniei şi Regatului Unit, în principal cu privire la condiţiile de detenţie, difuzarea de informaţii false despre epidemia covid-19, relaţii familiale şi interdicţia de a manifesta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.