Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia în tentacularul dosar Iukos, stabilind că cel de-al doilea proces împotriva patronului acestui grup petrolier, Mihail Hodorkovski, un opozant al Kremlinului, şi unui asociat al acestuia nu a fost ”echitabil”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

CEDO conchide în această hotărâre, ”în unanimitate”, că acest al doilea proces - care s-a desfăşurat din martie 2009 în decembrie 2010 - a încălcat mai multe paragrafe din Articolul 6 al Convenţiei europene a drepturilor omului cu privire la un proces echitabil.

Apărării i s-a refuzat dreptul de a interoga ”martori ai acuzării şi ai apărării şi de a comunica rapoarte de expertiză şi elemente de apărare importante”, stabileşte Curtea.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Reclamanţii au fost plasaţi într-o cuşcă de sticlă”, o măsură ”motivată nici de măsuri de securitate şi nici de necesitatea de a menţine ordinea în sala de judecată”, mai subliniază jurisdicţia paneuropeană, cu sediul la Strasbourg.

Arestat în 2003, Hodorkovski a fost condamnat în 2005, în urma unui prim proces răsunător, împreună cu asociatul său Platon Lebedev, la opt ani de detenţie cu privire la ”escrocherie şi fraudă fiscală”.

Această pedeapsă, revizuită în creştere la 14 ani în 2010, în urma unui al doilea proces, cu privire la ”furt de petrol şi spălarea sumei” de 23,5 miliarde de dolari, a fost redusă la doi ani în apel.

Fostul oligarh, eliberat în decembrie 2013, în urma unei graţieri acordate de preşedintele rus Vladimoir Putin, trăieşte de atunci în exil.

Lebedev a stat peste zece ani la închisoare, condamnat cu privire la evaziune fiscală de marea amploare, spălare de bani şi deturnare de fonduri, în aceste procese, denunţate de către apărători ai drepturilor oimului.

Reclamanţii, care erau juddecaţi cu privire la furt de petrol, au fost condamnaţi la ”o sancţiune penală neobişnuită”, în contextul în care contracte de vânzare de petrol au fost de fapt ”valabile în dreptul civil (rus) la vremea faptelor”, relevă judecătorii de la Strasbourg, care stabilesc că tribunalul a efectuat, ”în detrimentul reclamanţilor”, o interpretare ”inedită a dreptului penal” rus.

Curtea a conchis că este vorba despre o încălcare a prevederilor Articolului 6 (dreptul la respectarea vieţii private şi de familie) a celor doi, care nu au putut beneficia de ”vizite familiale de lungă durată în timpul detenţiei provizorii”.

De asemenea, contrar acuzaţiilor lor, declaraţiile lui Putin, care i-a vizat în timpul procesului, nu le-au adus atingere prezumţiei de nevinovăţie. Acuzaţii ale reclamanţilor, care puneau la îndoială independenţa unui judecător, au fost de asemenea respinse.

”S-a pus un punct definitiv. Nu a avut loc niciun proces echitabil”, a reacţionat Hodorkovski, citat într-un comunicat.

”Toţi acuzaţii erau nevinovaţi”, apreciază el.

”Mai rămâne acum ca ei să obţină ca drepturile care le-au fost încălcate să le fie restabilite (...) şi să se organizeze un proces echitabil, de această dată împotriva adevăraţilor infractori”, subliniază el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.