Comisia Europeană va convoca la o reuniune reprezentanţii ţărilor UE afectate de scandalul ouălor contaminate cu Fipronil, după ce vor fi stabilite faptele, a anunţat vineri comisarul pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis, citat de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

El a precizat, într-un răspuns scris, că a discutat deja problema cu miniştrii german, belgian şi olandez.

„Trebuie ca experţii noştri să identifice unde au putut apărea problemele pentru a fi capabili să ne aşezăm şi să discutăm despre soluţii şi despre calea de urmat”, a precizat comisarul.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

“Avem un sistem bun şi, nu poate fi negat, cele mai ridicate standarde alimentare din lume. Trebuie să lucrăm împreună pentru a învăţa lecţiile necesare şi a avansa, în loc să ne irosim energia pe a-i desemna pe cei vinovaţi”, a adăugat el.

Oficialul a precizat că a cerut, pe lângă măsurile de urgenţă luate de statele membre, pentru retragerea loturilor contaminate, ca ţările să rămână “vigilente” pentru a se asigura că produse interzise nu sunt folosite în tratamente aplicate în ferme avicole.

Douăsprezece ţări, inclusiv România, au fost afectate deja de contaminarea a milioane de ouă în Uniunea Europeană.

Belgia şi Olanda, unde s-a produs contaminarea, s-au mobilizat pentru găsirea responsabililor: anchetele demarate în cele două state s-au intensificat joi, ceea ce a dus la arestarea a doi directori dintr-o companie olandeză care ar fi aplicat produsul în ferme agricole, ca tratament împotriva păduchilor roşii.

Scandalul contaminării a generat tensiuni între statele membre. Ministrul belgian al Agriculturii a criticat Olanda pentru că nu şi-a avertizat vecinii când a fost alertată, în noiembrie 2016, de o posibilă utilizare frauduloasă a Fipronil în dezinfectarea coteţelor păsărilor, în condiţiile în care insecticidul este interzis strict în cazul animalelor destinate consumului.

Haga a respins orice acuzaţie de neglijenţă, dând asigurări că nu a existat “nimic care să sugereze un risc crescut pentru securitatea alimentară” în momentul în care a primit denunţul anonim privind Fipronil.

Franţa şi Germania au criticat de asemenea gestionarea incidentului de către vecinii lor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.