Descoperirea a 39 de cadavre într-un camion frigorific în apropiere de Londra, în noaptea de marţi spre miercuri, provoacă un val de oroare şi indignare şi numeroase apeluri la consolidarea luptei împotriva filierelor imigraţiei clandestine, iar poliţia britanică a procedat în decurs de două zile la arestarea a patru persoane, însă au apărtut îndoieli cu privire la originea victimelor, relatează AFP, care prezintă ceea ce se ştie despre această dramă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

CINE SUNT VICTIMELE?

Potrivit poliţiei britanice, victimele sunt 31 de bărbaţi şi opt femei.

După ce a anunţat iniţial că bănuia că ar fi vorba despre cetăţeni chinezi, o purtătoare de cuvânt a subliniat vineri că situaţia evoluează atât timp cât procesul de identificare nu este finalizat, fără să facă alte precizări.

Amabasada Vietnamului la Londra a anunţat că a fost contactată de o familie care se tee de soarta unei rude, precizând că a solicitat informaţii poliţiei britanice.

”Este posibil ca vietnamezi să se afle între victime”, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul securităţii vietnameze.

Rudele unei vietnameze în vârstă de 26 de ani, Pham Thi Tra, se tem că tânăra se află între victime. Ea i-a trimis un mesaj pe telefon mamei sale în care spunea că nu putea ”să mai respire”, că era ”pe cale să moară”, a declarat fratele acesteia pentru AFP.

BBC a dezvăluit că a discutat cu alte familii vietnameze, care nu mai au veşti despre rudele lor de la descoperirea camionului.

SITUAŢIA ANCHETEI

Poliţia a anunţat vineri trei noi arestări în această anchetă, care ”avansează rapid”.

Este vorba despre un bărbat şi o femeie, în vârstă de 38 de ani şi care locuiesc în oraşul Warrington, în nordul Angliei, şi despre un nord-irlandez în vârstă de 48 de ani, arestat pe Aeroportul Stansted, la Londra, cu privire la trafic de persoane şi crime.

Şoferul camionului, suspectat de crimă, era în continuare în arest preventiv. În vârstă de 25 de ani, el este originar din Irlanda de Nord. Potrivit presei britanice, este vorba despre Mo Robinson, un locuitor de la Portadown, în comitatul Armagh.

DE UNDE VENEA CAMIONUL?

Întreprinderea Global Trailer Rentals (GTR), cu sediul la Dublin, a confirmat că este proprietara remorcii frigorifice în care au fost găsite cadavrele. Ea a anunţat că a închiriat-o unui client la 15 octomtbie, cu suma de 275 de euro pe săptămână.

Compania a precizat că această remorcă este echipată cu o dispozitiv de înregistrare GPS, ale cărei date urmau să fie furnizate anchetatorilor. Aceste informaţii se anunţă preţioase în vederea stabilirii locului unde au fost îmbarcate persoanele care au murit şi dacă în zilele dinainte a făcut şi alte deplasări.

Camionul a fost înmatriculat în Bulgaria în 2017, însă nu s-a mai întors în această ţară de atunci, potrivit autorităţilor bulgare.

Camionul a intrat duminică, la 20 octombrie în Regatul Unit prin portul Holyhead, pe coasta de vest, venind de la Dublin.

Apoi el a preluat containerul, miercuri, la ora locală 0.30 (2.30, ora României), în portul Purfleet, pe Tamisa, unde a sosit de la Zeebruges, în Belgia.

Camionul şi încărcătura acestuia au plecat din port, către ora locală 1.05 (3.05, ora României).

Cu puţin înainte de ora locală 1.40 (3.40, ora României), poliţia a fost chemată de către salvatori care au descoperit cele 39 de cadavre, într-o zonă industrială la  Grays, în comitatul Essex, la est de Londra.

Parchetul federal belgian a deschis o anchetă, precizând că nu ştie când şi unde au intrat victimele în container.

CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN PORTUL PURFLEET?

Ziarul The Times dezvăluie că locuitori din zona portului Purfleet au alertat în mai multe rânduri atât autorităţile din port, cât şi poliţia cu privire la activităţi suspecte.

Unii locuitori au povestit că au găsit grămezi de paşapoarte sau că au văzut grupuri de persoane urcând în camioane sau minibuze.

Un şofer de taxi local a declarat pentru AFP că a văzut, în vara lui 2017, două persoane ieşind dintr-un camion, pe autostrada A2, în aceeaşi zonă portuară, în sud-estul Angliei, dar de această dată către Gravesend, pe celălalt mal al Tamisei.

Potrivit Agenţiei naţionale britanice împotriva crimei (NCA), numărul migranţilor care au intrat în mod clandestin în Regatul Unit, la bordul unor containere şi camioane, a crescut în ultimii ani, iar metodele acestora sunt ”tot mai riscante”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.