Sistemul penitenciar din Franţa a fost din nou, miercuri, ţinta unor intimidări, pentru a treia noapte la rând, chiar dacă a fost deschisă o vastă anchetă antiteroristă ce explorează toate pistele, iar preşedintele francez Emmanuel Macron a promis că cei din spatele acestui val fără precedent de atacuri împotriva închisorilor franceze vor fi depistaţi şi pedepsiţi, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

O maşină a fost incendiată în faţa casei unui gardian de închisoare care lucrează în Aix-Luynes, în sudul Franţei, uşa unei clădiri din regiunea Seine-et-Marne a fost deteriorată şi trei maşini au fost incendiate la închisoarea Tarascon, tot în sudul Franţei, a anunţat Parchetul Naţional Antiterorism (PNAT), adăugând că a deschis o anchetă.

Aceste noi incidente au avut loc după atacuri coordonate asupra mai multor închisori din Franţa, care au constat în principal în incendierea unor vehicule, dar şi în focuri de armă automată asupra porţii închisorii din Toulon (Var), care nu au făcut victime. Cel puţin nouă unităţi penitenciare şi alte instituţii afiliate - inclusiv o şcoală pentru personalul penitenciar - fuseseră vizate în cele două nopţi anterioare.

Miercuri, în jurul orei locale 05.20, trei vehicule au fost incendiate în faţa închisorii din Tarascon (Bouches-du-Rhône), într-o „parcare izolată rezervată personalului, împrejmuită şi cu acces securizat prin digicod”, a declarat procurorul din Tarascon, Laurent Gumbau. Această nouă daună a fost inclusă în sesizarea PNAT care anchetează toate incidentele care au avut loc începând de duminică.

„Unii încearcă să ne intimideze lucrătorii din penitenciare şi atacă (închisorile) cu o violenţă inacceptabilă. Ei vor fi găsiţi, condamnaţi şi pedepsiţi”, a scris preşedintele Emmanuel Macron pe X.

PISTE INVESTIGATE

Guvernul a arătat cu degetul spre traficanţii de droguri, dar a spus şi că aceasta este numai una dintre mai multele piste cercetate.

„Există în mod clar persoane care încearcă să destabilizeze statul prin intimidare”, a declarat ministrul justiţiei, Gerald Darmanin, pentru CNews TV şi radio Europe 1. „Luăm măsuri foarte ferme care îi determină pe traficanţii de droguri să reacţioneze”, a explicat el.

Literele „DDPF” - aparent un acronim pentru „drepturile deţinuţilor francezi” - au fost scrise în graffiti la unele dintre locurile atacurilor, iar surse din poliţie au declarat că ar putea fi opera unor grupuri militante de stânga necunoscute.

Un grup pe Telegram numit DDPF, care a fost creat cu o zi înainte de începerea atacurilor, este investigat de poliţie în încercarea de a afla cine ar putea fi în spatele atacurilor, au declarat PNAT şi Darmanin. Cotidianul Le Parisien a scris că un bărbat suspectat de apartenenţă la grup a fost arestat, dar nu a fost clar care a fost rolul său în atacuri, dacă a fost vreunul. 

Anii de importuri record de cocaină din America de Sud în Europa au transformat pieţele locale de droguri, provocând un val de violenţă. În pofida confiscărilor record de cocaină din Franţa, bandele încasează profituri pe măsură ce se extind de la bazele tradiţionale de putere din oraşe precum Marsilia în oraşe mai mici, neobişnuite cu violenţa drogurilor.

Toate pistele sunt explorate în cadrul acestei anchete, inclusiv posibilitatea unei manipulări din străinătate, potrivit unei surse din poliţie.

INSCRIPŢII MISTERIOASE

În majoritatea acţiunilor înregistrate începând de duminică, în timpul cărora cel puţin 21 de vehicule au fost vandalizate şi/sau incendiate, au fost găsite inscripţii cu misterioasele litere „DDPF”, aparent pentru „apărarea drepturilor deţinuţilor francezi”, precum şi o inscripţie „DDFM” pe închisoarea din Toulon.

Tot în regiunea Bouches-du-Rhône, un alt vehicul aparţinând unui gardian de la închisoarea Aix-Luynes a fost incendiat marţi seara în faţa locuinţei acestuia, potrivit PNAT şi unui responsabil sindical local.

Un alt incident semnalat miercuri dimineaţă părea să confirme faptul că sunt vizaţi agenţii penitenciari, cuvintele „DDPF” fiind găsite scrise cu spray în holul unei clădiri din Seine-et-Marne, care a fost incendiată şi unde stă o gardiană.

Ministrul Darmanin susţine că aceste atacuri ar putea fi un răspuns la planul său privind un regim special de detenţie pentru cei mai mari traficanţi de droguri din ţară, care ar urma să fie ţinuţi în izolare strictă în unităţi de înaltă securitate.

Această succesiune de evenimente creează un climat de îngrijorare în rândul agenţilor de penitenciare intervievaţi de AFP. „Este pentru prima dată în cariera mea când mă întorc când ies din serviciu şi sunt atentă la ceea ce se întâmplă în parcare”, a declarat pentru AFP o gardiană din nordul Franţei, care lucrează de 22 de ani. De acum înainte, „când merg acasă, încui uşa”, a declarat femeia în vârstă de 47 de ani, care a solicitat anonimatul din motive de securitate şi care şi-a exprimat „îndoielile cu privire la capacitatea statului de a asigura securitatea”.

UN CANAL TELEGRAM

Emmanuel Baudin, secretarul general al sindicatului FO-Justiţie, a denunţat videoclipuri „care circulă pe Telegram şi care prezintă agenţi şi căsuţe poştale”, în care gardienii de penitenciare sunt menţionaţi pe nume, iar videoclipurile vizează „agenţii din regiunea de sud”, unde prosperă unele dintre cele mai importante grupuri de traficanţi de droguri. Aceste elemente au fost şterse în cele din urmă de Telegram, care a precizat într-un comunicat publicat la prânz că „publicarea de apeluri la violenţă şi ameninţări este interzisă în mod explicit de condiţiile de utilizare” şi că „moderatorii au şters toate mesajele în cauză imediat după ce au fost alertaţi şi continuă să monitorizeze situaţia”.

Pe acest canal, care pretinde că „apără drepturile deţinuţilor francezi”, sau DDPF, grupul susţine că se va manifesta „în toată Franţa” şi proclamă: „Nu suntem terorişti”, ci „suntem aici pentru a apăra drepturile omului în închisori”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.