Forţele nord-coreene au suferit ”câteva sute” de victime luptând împotriva trupelor ucrainene în regiunea Kursk din Rusia, a declarat marţi un înalt oficial militar american, transmite AFP.
Phenian a trimis mii de soldaţi pentru a consolida efortul de război al Rusiei, inclusiv în regiunea de frontieră Kursk, unde forţele ucrainene au cucerit teritoriul la începutul acestui an.
”Câteva sute de victime este ultima noastră estimare pe care a suferit-o RPDC”, a declarat oficialul sub rezerva anonimatului, folosind o abreviere pentru numele oficial al Coreei de Nord.
Aceasta ”ar include totul, de la... răni uşoare până la KIA (ucişi în acţiune)”, a spus oficialul, printre victime numărându-se soldaţi de ”toate gradele”.
”Acestea nu sunt trupe antrenate în luptă. Nu au mai fost în luptă înainte”, a spus oficialul, adăugând că acest lucru a contribuit probabil la ”motivul pentru care au suferit pierderile pe care le-au suferit din partea ucrainenilor”.
Comentariile oficialului cu privire la pierderi au venit după ce comandantul-şef al Ucrainei, Oleksandr Sîrski, a declarat că Rusia a folosit trupe nord-coreene în centrul unei ”ofensive intensive” în Kursk pe parcursul mai multor zile.
Coreea de Nord şi Rusia şi-au consolidat legăturile militare de la invazia Moscovei în Ucraina în februarie 2022. Un pact de apărare istoric între Phenian şi Moscova semnat în iunie a intrat în vigoare la începutul acestei luni.
Experţii spun că liderul Nordului, Kim Jong Un, care deţine arme nucleare, este dornic să obţină tehnologie avansată din Rusia şi experienţă de luptă pentru trupele sale.
Administraţia preşedintelui american Joe Biden a fost un susţinător cheie al Kievului şi s-a grăbit să îi ofere miliarde de dolari în ajutoare deja autorizate înainte ca preşedintele ales Donald Trump să preia funcţia luna viitoare.
Trump a criticat în mod repetat asistenţa SUA pentru Ucraina şi a susţinut că ar putea asigura o încetare a focului în câteva ore - comentarii care au declanşat temeri la Kiev şi în Europa cu privire la viitorul ajutorului american sub administraţia sa.
Un înalt oficial din domeniul apărării a declarat marţi că nu toate cele 5,6 miliarde de dolari rămase care pot fi extrase din stocurile SUA ar putea fi utilizate la timp.
”Aş anticipa cu siguranţă că... ar putea exista o autoritate rămasă care să treacă şi să fie disponibilă pentru a fi utilizată de următoarea administraţie”, a declarat oficialul sub rezerva anonimatului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.