Greta Thunberg, o tânără suedeză ajunsă un simbol al luptei împotriva modificărilor climatice, este favorita caselor de pariuri la Premiul Nobel pentru Pace, însă experţii sunt circumspecţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Distinsă deja cu ”Nobelul alternativ” (Right Livelihood) şi un premiu Amnesty International (AI), tânăra în vârstă de 16 ani este bine clasată pe site-uri de pariuri online înaintea atribuirii prestigioasei recompense, vineri, la Oslo.

Pe site-ul Ladbrokes, cota sa a scăzut la 1,50.

Ea ar fi deschisă acestei idei... ”Acest lucru ar aduce mişcării o recunoaştere, o forţă şi ar face-o şi mai generală”, a declarat ea pentru radioteleviziunea elveţiană (RTS).

De la ”greva şcolară” pe care a făcut-o singură, în faţa Parlamentului suedez, şi până la adunările la care participă de-acum milioane de tineri în lume, adolescenta cu cozi lungi a provocat, în ultimul an, un electoşoc în opinia publică pe tema încălzirii globale.

La sfârşitul lui septembrie, ea a marcat spiritele, apostrofându-i pe liderii planetei într-o intervenţie corozivă la New York. ”Cum îndrăzniţi? Mi-aţi furat visurile şi copilăria!”, a tunat ea, după ce a traversat Atlanticul cu un velier.

Să fie vorba despre o trezire a conştiinţelor susceptibilă să-i aducă Nobelul? ”Extrem de improbabil”, consideră directorul Institutului de Cercetare a Păcii de la Oslo (PRIO) Henrik Urdal.

El enumeră două motive - o legătură între modificările climatice şi conflictul armat care rămâne de stabilit în mod ştiinţific şi vârsta, prea mică, a tinerei, pentru care recompensa se poate transforma rapid într-o povară.

”Singurul mod ar fi împărţirea premiului (cu altcineva) ca Malala”, adolescenta pakistaneză premiată în 2014, la vârsta de 17 ani, împreună cu indianul Kailash Satyarthi, precizează Urdal.

”Bineînţeles, ea este un star internaţional, în conflict cu Donald Trump, şi a îndreptat mai bine ca oricine reflectoarele asupra modificărilor climatice, (dar) ceea ce este împotriva ei este faptul că are doar 16 ani”, confirmă istoricul Asle Sveen, un specialist în Nobel. ”Aş fi foarte surprins”, spune el.

În pofida faptului că acest lucru i-ar face să tresară pe părinţii săi, ”Greta” este ”o candidată serioasă”, apreciază Dan Smith, directorul Institutului Internaţional de Cercetarea Păcii de la Stockholm  (SIPRI).

”Ceea ce a făcut ea în cursul anului trecut este extraordinar”, declară el la AFPTV. ”Modificările climatice sunt o problemă strâns legată de securitate şi pace”, apreciază el.

LOVITURĂ LA ADRESA ”FAKE NEWS”?

Artizanul reconcilierii ţării sale cu Eritreea, premierul etiopian Abiy Ahmed este unul dintre favoriţii experţilor.

"Abiy Ahmed ar fi un bun candidat, mandatul său a avut efecte pacificatoare în ţară, mai puţin autoritară, şi în regiune”, notează profesorul suedez Peter Wallensteen, un specialist în probleme internaţionale.

Orice previziune este hazardată, pentru că se cunoaşte doar numărul candidaturilor trimise Comitetului norvegian al Nobelului - 301 anul acesta -, nu şi numele.

Comitetul ar putea să pună accentul asupra libertăţii informării, în timp ce este supusă unei imense presiuni atât în regimuri autoritare, cât şi în democraţiile occidentale.

”În epoca fake news, a exesului informaţiilor (...) şi lipsei transparenţei şi responsabilităţii în numeroase procese politice, eu sper că acesta este un lucru pe care Comitetul să-l ia în calcul foarte serios”, subliniază Urdal.

Astfel, sunt evocate asociaţii de apărarea presei ca Reporters sans frontières (RSF) şi Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ).

Alte nume care circulă într-un context în care criza migraţiei ocupă în continuare prim-planul scenei sunt ale Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi al directorului său Filippo Grandi sau al organizaţiei SOS Méditerranée.

Ladbrokes a deschis, de asemenea, pariuri cu privire la presupuşi pretendenţi mai mult sau mai puţin închipuiţi- starul american al fotbalului Megan Rapinoe află alături de sperietoarea sa politică Donald Trump, împreună cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.

Anunţul va fi făcut vineri la ora locală 11.00 (12.00, ora României) la Institutul Nobel din Oslo.

Anul trecut, premiul - o medalie de aur, o diplomă şi o sumă de nouă milioane de coroane suedeze (aproximativ 830.000 de euro) - a recompensat doi campioni ai luptei împotriva violenţelor sexuale, pe medicul congolez Denis Mukwege şi pe femeia yazidi Nadia Murad.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.