Casa Albă a contactat Kievul pentru a afla "obiectivele" incursiunii majore ucrainene peste graniţă, în Rusia, în regiunea Kursk, a declarat miercuri secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.
"Vom lua legătura cu armata ucraineană pentru a afla mai multe despre obiectivele lor", a spus Karine Jean-Pierre în briefingul de presă. Ea a spus că Washingtonul susţine acţiunile "de bun-simţ" ale Ucrainei pentru a opri atacurile forţelor ruse.
Karine Jean-Pierre a precizat că Ucraina nu a informat în prealabil Casa Albă despre această operaţiune şi a mai spus că politicile americane în materie de folosire a armamentului furnizat de SUA Ucrainei nu s-au schimbat. "Vom continua, cu siguranţă, să sprijinim Ucraina, care continuă să se apere", a punctat purtătoarea de cuvânt.
Vladimir Putin a descris operaţiunea ucraineană drept o "provocare la scară largă", în timp ce oficialii ucraineni au rămas tăcuţi cu privire la amploarea operaţiunii.
Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a respins condamnările Moscovei. "Am văzut declaraţiile guvernului rus. Este un pic cam exagerat să spună că este o provocare, având în vedere că Rusia a încălcat integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei", a comentat el.
La rândul său, Matthew Miller, a declarat că normele americane privind utilizarea de către Ucraina a armelor americane - autorizate în zonele de peste graniţa cu Rusia, dacă de acolo vin atacurile ruse împotriva Ucrainei - rămân în vigoare şi că acţiunile Ucrainei "nu reprezintă o încălcare a politicii" SUA.
Ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, a declarat pe Telegram că declaraţiile SUA cu privire la acţiunea ucraineană au fost "scandaloase. Nici un cuvânt critic la adresa clienţilor lor, nici un regret cu privire la victimele tragediei", a comentat ambasadorul.
Şeful Statului Major al Rusiei, Valeri Gherasimov, a declarat că în actuala incursiune au fost implicaţi până la 1.000 de combatanţi din Ucraina. Unii bloggeri militari ruşi au raportat că trupele ucrainene au ajuns în oraşul Sudja, unde se află staţia Sudja, ultimul punct important de tranzit pentru gazele ruseşti care se îndreaptă spre Europa prin Ucraina.
Evacuarea civililor a avut loc atât în Kursk, cât şi în regiunea Sumî, pe partea ucraineană a frontierei.
Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, a declarat că a introdus starea de urgenţă în regiunea de frontieră. Oficialii regionali au declarat că aceasta înseamnă restricţionarea accesului la anumite zone. Ministerul Sănătăţii din Rusia a declarat că 31 de civili, inclusiv şase copii, au fost răniţi. Smirnov a declarat marţi că cinci persoane au fost ucise.
Garda Naţională a Rusiei a declarat că a consolidat securitatea în jurul centralei nucleare Kursk din apropiere şi a celor patru reactoare ale sale, în condiţiile în care unii bloggeri au sugerat că Ucraina ar putea planifica un atac asupra centralei nucleare de la Kursk..
În ceea ce o priveşte, armata ucraineană pare să fi adoptat o strategie a tăcerii stricte. Preşedintele Volodimir Zelenskii, în discursul său video de miercuri seară, nu a făcut nicio referire la atac, dar a îndemnat în acelaşi timp soldaţii Kievului să continue să slăbească forţele ruse.
De asemenea, Statul Major al Ucrainei nu a făcut nicio referire în raportul său zilnic despre câmpul de luptă. Într-un raport publicat seara târziu, acesta a declarat că luptele s-au intensificat în regiunea ucraineană Sumî - peste graniţă faţă de regiunea rusă Kursk.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...