Poliţia italiană a salvat 51 de elevi luaţi ostatici şi ameninţaţi într-un autobuz, în apropiere de Milano, de către şoferul lor, un italian de origine senegaleză, care a invocat soarta migranţilor africani morţi la Marea Mediterană, după care a incendiat vehiculul, relatează AFP.
”Este un miracol, ar fi putut să fie un carnagiu. Carabienierii au fost excepţionali cum au blocat autobuzul şi au scos toţii copiii”, a declarat pentru presă, procurorul din Milano (nord) Francesco Greco.
Şoferul a fost reţinut sub capetele de acuzare de ”luare de ostatici, masacru şi incendiere”, cu circumstanţe agravante de ”terorism”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit avocatului său, bărbatul a spus, în timpul interogatoriului, că ”voia să facă un gest zgomotos pentru a atrage atenţia asupra consecinţelor politicii migraţiei”.
”Eu am pierdut trei copii pe mare”, a declarat şoferul în timpul luării de ostatici, potrivit mărturiei unui adolescent, difuzată pe site-uri ale presei italiene.
”LUP SOLITAR”
Ousseynou Sy, în vârstă de 47 de ani, italian din 2004, un şofer şcolar fără trecut, ”a acţionat ca un lup solitar”, fără legături cu islamismul radical, a apreciat, într-o conferinţă de presă şeful celului antiteroriste de la Milano Alberto Nobili.
Faptele sale erau ”premeditate” de mai multe zile. ”El voia ca întreaga lume să vorbească despre povestea sa”, a declarat el.
Bărbatul a postat pe YouTube o înregistrare video în care îşi explică fapta şi pentru a ”spune Africa, ridică-te”, atât unor africani de la Crema, în apropiere de Milano, cât şi Senegalului.
Divorţat de soţia sa italiană, el are doi copii adolescenţi.
Cei 51 de elevi de la un colegiu din Crema călătoreau în cadrul unui fel de ieşire sportivă, împreună cu trei însoţitori, atunci când şoferul a schimbat brusc drumul, miercuri, îndreptându-se către Aeroportul Linate. Luarea de ostatici a durat aproximativ 40 de minute.
”Nimeni nu va ieşi de aici viu”, a strigat el, potrivit mărturiilor mai multor copii.
”Înarmat” cu bidoane de benzină şi o brichetă, el le-a luat telefoanele mobile copiilor şi le-a cerut însoţitorilor să-i lege cu cablu electric.
”VINA” GUVERNULUI
”Ne ameninţa, spunea că dacă mişcăm varsă benzină şi dă foc. Spunea într-una că sunt atâtea persoane în Africa ce continuă să moară de foame şi că este vina lui (Luigi) Di Maio şi (Matteo) Salvini", cei doi vicepremieri italieni şi cei mai puternici oameni din ţară, a povestit o fată.
Ea a precizat că şoferul ”se întorcea şi vărsa benzină pe jos” şi că a agitat ”un pistol şi un cuţit”. ”Apoi carabinierii au sosit, iar noi am fost salvaţi”.
Potrivit procurorului Francesco Greco, şoferul a intrat cu autobuzul într-o maşină în care se afla un tată şi copilul său, care au fugit înainte ca vehiculul lor să ia foc. Autobuzul şi maşina au fost în întregime calcinate.
Eroul zilei a fost de asemenea un adolescent în vârstă de 13 ani care a putut să ia înapoi telefonul care i-a căzut unui coleg şi să dea alerta, miercuri, la ora locală 11.50 (12.50, ora României).
”Mi-am făcut un pic rău la mâini pentru a-l recupera şi am putut să-i previn pe carabinieri şi poliţia. Eram cu toţii îngroziţi”, a povestit el, foarte calm, în faţa unei camere de luat imagini.
”Copiii băteau în geamuri şi cereau ajutor”, a declarat Roberto Manucci, unul dintre cei şase carabinieri care au intervenit.
Şoferul a forţat un prim baraj de două vehicule de poliţie, după care a fost blocat într-un parapet de altre trei maşini. Înfruntând doi carabinieri, bărbatul a dat foc, apoi, autobuzuului, în timp ce alţi carabinieri spărgeau geamuri în spatele autobuzului pentru a scoate copiii din vehicul, urlând şi plângând.
Aproximativ 12 copii şi doi adulţi au fost conduşi la spital, după ce au fost răniţi uşor - intoxicaţi cu fum.
Ministerul de Interne a evocat, într-un comunicat, antecedente de conducere în stare de ebrietate şi agresare sexuală a unui minor.
”Ministerul acţionează pentru a verifica posibilitatea de a-i retrage cetăţenia italiană senegalezului”, au declarat surse ministeriale, agitând decretul-lege al ministrului de Interne Matteo Salvini cu privire la securitate şi imigraţie, adoptat în toamnă.
Salvini a dat asigurări miercuri dimineaţa, în Senat, că politica sa de fermitate, care aproape a oprit venirea migranţilor - care se afla deja într-o puternică scădere la instalarea sa a putere - a salvat ”mii de vieţi” - ”mai puţine plecări, mai puţine sosiri, mai puini morţi”, a subliniat el.
În 2019, ministrul de extremă dreapta a evocat un bilanţ de ”un mort recuperat pe mare”, în pofida faptului că Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM) a anunţat 152 de morţi şi dispăruţi în zona centrală a Mării Mediterane.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.