Liderul separatist catalan Carles Puigdemont se află ”în afara” Spaniei şi a plecat înapoi ”către Waterloo", în Belgia, după o reapariţie rocambolescă-fulger joi, a anunţat la un post de radio catalan avocatul acestuia şi secretarul general al partidului acestuia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”El se întoarce către Waterloo", a declarat la Rac1 Jordi Turull, secretarul general al Partidului Junts per Catalunya (Împreună pentru Catalonia, JxCat, separatist).

Jordi Turull a declarat că nu ştie dacă Carles Puigdemont a sosit în acest oraş belgian situat în apropiere de Bruxelles, unde şi-a petrecut cea mai mare parte a celor şapte ani în exil.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Avocatul lui Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, a declarat anterior la acelaşi post de radio că clientul său se află ”în afara” Spaniei, fără să facă alte precizări.

El a dat asigurări că Carles Puigdemont urma să se exprime personal ”azi sau mâine”.

”Primul scenariu prevăzut era ca el să se poată întoarce penttru a beneficia (...) de legea amnistiei”, a declarat Jordi Turull, care a dat asigurări că această întoarcere express în Catalonia şi această nouă fugă în străinătate nu erau planul avut în vedere la origine.

În pofida legii amnistierii - negociată de către premierul Pedro Sanchez în schimbul susţinerii Guvernului  său de către partidul lui Carles Puigdemon -, liderul separatist este căutat în continuare de către justiţia spaniolă cu privire la rolul pe care l-a jucat în secesiunea eşuată din 2017.

Această lege a amnistierii, foarte criticată de opoziţie, se află înce centrul a numeroase dezbateri juridice, iar la 1 iulie Curtea Supremă a decis ca ea să se aplice doar anumitor delicte de care este acuzat liderul separatist.

Carles Puigdemont - o figură centrală a separatismului catalan - şi-a anuţat întoarcerea în Catalonia pentru a lua parte la votul de învestire a noului preşedinte al regiunii.

El s-a mulţumit până la urmă cu un scurt discurs pe care l-a susţinut în apropierea sediului Parlamentului regional, la o tribună, în faţa a mii de simpatizanţi, după care a ”dispărut” discret, reuşind să dejoace dispozitivul poliţiei menit să-l aresteze.

Socialistul Salvador Illa, un apropiat al premierului Pedro Sanchez, a fost ales joi preşedinte al regiunii Catalonia, într-un scrutin care a avut loc în pofida întoarcerii-fulger şi noii fugi a liderului separatist Carles Puigdemont.

Partidul lui Carles Puigdemont, care a scăpat poliţiei în pofida mandatului de arestare care-l vizează pe teritoriul Spaniei, a cerut, în zadar, amânarea acestui vot de învestire.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.