Liderul separatist catalan Carles Puigdemont anunţă luni că îşi va prezenta, în noul Parlamentul regional catalan, ales duminică, candidatura în vederea formării unui Guvern regional minoritar alcătuit din partidele separatiste, relatează AFP.
În pofida unei victorii a Partidului Socialist (PSOE) al premierului spaniol Pedro Sánchez în alegerile regionale de duminică în Catalonia, Carles Puigdemont apreciază că se află într-o poziţie mai bună să formeze un Guvern regional.
”Npi credem că există opţiuni pentru a merge la învestire şi, prin consecinţă, îmi anunţ intenţia de a-mi prezenta candidatura”, a declarat Carles Puigdemont, care trăieşte în exil în Belgia, unde a fugit în 2017 în urma unei secesiuni eşuate.
Carles Puigdemont announces intention to form government: 'There are options'
— Catalan News (@catalannews) May 13, 2024
Former Catalan president will try to be appointed despite pro-independence parties losing majority
More: https://t.co/ILxZHYzejc pic.twitter.com/GoCBrpdLzs
El a făcut acest anunţ într-o conferinţă de presă în sudul Franţei, la Argelès-sur-Mer.
Carles Puigdemont, liderul Partidului Junts per Catalunya (JxCat, centru-dreapta), a subliniat că liderul Partidului Socialist catalan Salvador Illa nu dispune de o majoritate absolută în Parlament.
El a anunţat că a deschis contacte cu Partidul Stânga Republicană din Catalonia (ERC), celălalt mare partid speratist catalan, în vederea formării unui ”Guvern de orientare suveranistă”.
Alegerile de duminică au constituit o înfrângere grea a curentului separatist, care şi-a pierdut majoritatea în Parlamentul regional la peste şase ani de la o secesiune eşuată, în 2017, pe care Carles Puigdemont, la acea vreme preşedinte al regiunii, a condus-o şi în urma căreia a fugit în Belgia pentru a scăpa de urmăriri penale.
59 DE MANDATE
Socialiştii catalani au obţinut 42 dintre cele 135 de mandate în Parlamentul regional, cu nouă mai multe decât la scrutinul precedent, în februarie 2021.
JxCat a obţinut 35 de mandate, cu trei mai multe faţă de precedentul scrutin, însă ERC, partidul actualului preşedinte regional Pere Aragonès, s-a prăbuşit şi a obţinut 20 de mandate, cu 13 mai puţine, iar CUP (extremă stânga) patru, cu cinci mai puţine.
Cele trei formaţiuni însumează 59 de mandate.
Cu tot cu mandatele Alianţei Catalane - o nouă formaţiune separatistă de extremă dreapta, cu care JxCat, ERC şi CUP au anunţat că refuză să se alieze -, aceste formaţiuni au obţinut un rezultat cu mult sub majoritatea ansolută de 68 de mandate.
Carles Puigdemont a dat asigurări că se va retrage din politica locală în cazul unui eşec.
Însă el a subliniat luni că are şanse mai bune decât Salvador Illa să formeze un Guvern regional.
”Noi avem potenţial mai multe opţiuni, aşa cum am spus în campania electorală, de a fi învestit într-un al doilea tur în Parlament”, a declarat el.
El se referă la faptul că este suficientă o majoritate pentru a fi învestit în al doilea tur de vot.
”Noi putem aduna o majoritate coerentă, nu absolută, ci o majoritate coerentă, mai largă decât cea pe care o poate forma candidatul Partidului Socialist”, a declarat el.
”Ne vom consacra acestui lucru începând din acest moment”, a continuat el, anunţând că s-au stabilit deja contacte cu ERC.
În pofida derutei pe care a suferit-o în acest scrutin, ERC are un rol-cheie, deoarece susţinerea sa este indispensabilă atât PSOE, cât şi lui Carles Puigdemont în formarea unui Guvern regional în Catalonia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...