Papa Francisc a anunţat luni că a acceptat demisia cardinalului însărcinat cu lupta împotriva pedofiliei în Biserica Catolică, americanul Sean O'Malley, care a atins limita de vârstă de 80 de ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Sfântul Părinte a acceptat demisia Guvernului pastoral al Arhidiocezei Metropolitane Boston (în nord-estul Statelor Unite), prezentată de către eminenţa sa, cardinalul Sean Patrick O'Malley”, anunţă într-un cominicat Sfântul Scaun.

Papa Francisc l-a numit în locul acestuia pe arhiepiscopul Richard G. Henning, în vârstă de 59 de ani, anterior episcop în Providence, în nord-estul Statelor Unite.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Limita de vârstă a episcopilor şi membrilor Curiei romane este de 75 de ani, însă Papa, care decide singur, a relaxat această regulă în 2018.

Cardinalii care ating vârsta de 80 de ani nu mai siunt electori în conclav.

PROBLEME STRUCTURALE ŞI DE TRANSPARENŢĂ

Sean O'Malley s-a ilustrat mai ales în gestionarea de către Biserica Catolică a multiplelor scandaluri de violenţe sexuale comise de către cler asupra unor minori, dar şi prin apărarea constantă a migranţilor, în aceeaşi linie cu Papa Francisc.

În 2003, el l-a înlocuit la Boston pe cardinalul Bernard Law, care a demisionat în urma scandalului uriaş provocat de gestionarea dezastruoasă a violenţelor asupra unor minori în metropola americană în regiunea acesteia.

Acest scandal de tristă amintire, ”Spotlight”, se află în centrul filmului cu acelaşi nume, lansat în 2015.

Sean O'Malley a negociat un acord de despăgubire în valoare de 90 de milioane de dolari cu peste 500 de victime.

În acest scop, el a vândut arhiepiscopia şi a desfiinţat 65 dintre cele 357 de parohii din dioceza sa.

Creat cardinal de către Papa Benedict al XVI-lea, la Consistoriul de la 24 martie 2006, el a fost numit în 2014 în Comisia Pontificală a Protecţiei Minorilor, organul Sfântului Scaun înfiinţat să lupte împotriva pedofiliei.

Această comisie a fost însă criticată aspru.

Cel mai influent membru al acesteia, Hans Zollner, care a demisionat în martie 2023, a acuzat-o de faptul că suferă de probleme structurale şi de lipsă de transperanţă.

Întrebat despre aceste critici, cardinalul O'Malley s-a apărat, apreciind că la înfiinţarea acesteia au existat ”aşteptări nerealiste cu privire la ceea ce acest grup de voluntari avea să fie capabil să facă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.