Cardinalul australian George Pell, fostul număr trei la Vatican, căzut în dizgraţie, a fost condamnat miercuri la şase ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de agresiuni sexuale ”neruşinate” asupra a doi copii de cor, denunţate de judecător drept un ”grav” abuz de putere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cel mai înalt reprezentant al Bisericii Catolice găsit vinovat vreodată de violarea unor minori, George Pell, în vârstă de 77 de ani, urmează să ispăşească minimum treu ani şi opt luni după gratii.

Cardinalul, care îşi clamează nevinovăţia şi a făcut apel împotriva condamnării sale, a fost găsit vinovat, în decembrie, de penetrare sexuală şi patru capete de acuzare de atentat la pudoare vizând doi adolescenţi, la acea vreme în vârstă de 13 ani. Însă acest verdict a putut fi anunţat abia la sfârşitul lui februarie, din motive juridice.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Judecătorul Peter Kidd a precizat că a ţinut cont, în pronunţarea sentinţei, de ”crime odioase” comise de un prelat care a profitat de poziţia sa de autoritate contra tinerelor victime. Însă el a pus în balanţă şi vârsta înaintată a acestuia, problemele sale cardiace şi faptul că a ”trăit altfel o viaţă ireproşabilă”. ”este posibil să nu trăiţi suficient pentru a ieşi din închisoare”, a relevat el.

Cardinalul Pell, purtând o cămaşă neagră, fără obişnuitul guver roman, a rămas nepăsător, cu mâinile încrucişate pe genunchi, în timp ce judecătorul prezenta cu forţă detaliile, dificil de ascultat, ale agresiunilor ”incredibil de arogante” comise asupra băieţilor.

Cardinalul risca până la 50 de ani de închisoare.

Victimele şi-au exprimat nemulţumirea faţă de această hotărâre clementă şi faţă de o procedură judiciară care nu s-a încheiat.

”Este dificil să găseşti alinare” în această decizie, a declarat o victimă identificată doar prin iniţiala ”J”, prin intermediul avocatului său Vivian Waller. ”Sunt recunoscător că tribunalul a recunoscut lucrul la care am fost supus pe când eram copil, însă nu cunosc odihna”, pentru că ”planează umbra procedurii în apel”.

NU ESTE JUDECATĂ BISERICA

Tatăl altei victime, decedate în 2014, în urma unei supradoze de heroină, şi-a exprimat ”decepţia”.

În decembrie 1996, prelatul a obligat o victimă să-i facă o felaţie, în timp ce se freca de cealaltă, după ce cei doi băieţi s-au ascuns în sacristia Catedralei St Patrick, la Melbourne, pentru a bea vin pentru slujbă.

Două luni mai târziu, el l-a împins pe un adolescent la perete şi i-a prins în mână organele genitale.

”Există un nivel de degradare şi de umilire suplimentare prin faptul că fiecare dintre victime ştia că cealaltă era martora unor abuzuri”, a declarat judecătorul. Aceste fapte au avut repercusiuni ”profunde” şi ”de durată” asupra victimelor.

Prelatul este foarte cunoscut în Australia, unde se număra între prietenii premierilor şi maganţilor din industrii. Viitorul său în cadrul Bidericii este de-acum mai mult decât incert.

În toată lumea, Biserica Catolică a fost subminată de un val de scandaluri de pedofilie. Însă judecătorul de la Melbourne a subliniat că acesta este procesul unui individ, şi nu al instituţiei. ”Nu trebuie să serviţi pe post de ap ispăşitor”, a subliniat el. ”Eu nu mă aflu aici pentru a judeca Biserica Catolică”.

TENSIUNI PALPABILE

Cardinalul ”are dreptul la o justiţie echitabilă”, a subliniat magistratul, exprimându-şi regretul faţă de ”mentalitatea de turmă” a unei părţi a opiniei publice.

În faţa sediului tribunalului, atmosfera era tensionată. Un bărbat care s-a prezentat drept o victimă a unor abuzuri sexuale, a izbucnit în lacrimi. O femeie i-a strigat ”bani murdari” avocatului prelatului, care pleca.

Jeremy Gans, un specialist în drept la Universitatea din Melbourne apreciază că pedeapsa este mică, însă ea corespunde ”în mare a ceea ce aştepta toată lumea”. ”Va fii dificil ca monseniorul Pell să se plângă de o pedeapsa prea dură”.

George Pell nu a depus mărturie la procesul său. Într-un interogatoriu al poliţiei, filmat, în 2016, pe când se afla la Roma, el a catalogat aceste acuzaţii drept ”minciuni nebuneşti”, ”o grămadă de inepţii absolute”.

Condamnatul urmează să afle la începutul lui iunie dacă are dreptul la un proces în apel.

Apărarea argumentează că verdictul este ”nerezonabil” şi că hotărârea are la bază o mărturie a singurei victime supravieţuitoare, despre fapte care au avut loc în urmă cu peste două decenii.

Ea denunţă, de asemenea, faptul că judecătorul nu i-a permis să difuzeze în audieri o animaţie video care ar fi putut, în opinia sa, să arunce o urmbră de îndoială asupra posibilităţii ca doi copii de cor să se afle singuri, în sacristie, după slujba de duminică.

Verdictul culpabilităţii a fost pronunţat la sfârşitul lui 2018, însă din cauza unei obligaţii a secretului, edictate de justiţia australiană, presei i s-a impus să păstreze o tăcere totală asupra cazului. Abia la sfârşitul lui februarie a fost ridicat acest "black-out", după abandonarea unor urmăriri împotriva prelatului cu privire la presupuse fapte într-o piscină la Ballarat, în sudul Australiei, în anii '70.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.