Preşedintele SUA, Joe Biden, va încerca vineri să consolideze cooperarea cu principalii parteneri europeni pe teme de la războiul din Ucraina la conflictul din Orientul Mijlociu, în timpul unei vizite fulger la Berlin, probabil ultima sa deplasare în Europa în calitate de şef al Casei Albe, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Suntem la Berlin”, a scris Biden într-o postare pe X în cursul nopţii. „Gata să salutăm vechii prieteni şi să consolidăm alianţa noastră strânsă în timp ce suntem împreună pentru libertate şi împotriva tiraniei în întreaga lume”, a adăugat el.

Biden, care a căutat să îmbunătăţească legăturile cu Europa după preşedinţia lui Donald Trump (2017-2021), va fi întâmpinat cu onoruri militare înainte de a primi cel mai înalt ordin de merit al Germaniei de la preşedintele Frank-Walter Steinmeier. Distincţia onorează „contribuţiile aduse atât prieteniei germano-americană, cât şi legăturii transatlantice” în toate funcţiile pe care le-a deţinut Biden în ultimele cinci decenii, potrivit biroului prezidenţial german.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Deplasarea lui Biden are loc cu doar câteva săptămâni înainte de scrutinul prezidenţial din SUA, în care candidatul republican Trump îşi doreşte realegerea într-o cursă foarte strânsă cu vicepreşedinta Kamala Harris, candidatul democrat.

Biden, care a renunţat la cursa pentru Casa Albă în iulie, în favoarea lui Harris, urma să poarte dimineaţă discuţii cu uşile închise cu cancelarul Olaf Scholz pe teme de securitate, comerţ şi alte probleme economice.

Ulterior, prim-ministrul britanic Keir Starmer şi preşedintele francez Emmanuel Macron se vor deplasa cu avionul la Berlin pentru a li se alătura pentru discuţii axate în mare parte pe modul de a pune capăt luptelor din Ucraina, în timp ce forţele ruse avansează în est şi se prefigurează o iarnă sumbră de întreruperi ale energiei electrice.

„Întrebarea cheie este natura garanţiilor de securitate şi despre asta vom vorbi mâine”, a declarat Macron reporterilor, joi.

Alegerile prezidenţiale din SUA de luna viitoare sporesc sentimentul de urgenţă cu privire la Ucraina, având în vedere că Trump a semnalat că ar fi mult mai reticent în a continua să sprijine Kievul.

Faptul că Biden efectuează la Berlin ceea ce ar putea fi ultima sa vizită în Europa în calitate de preşedinte este o dovadă a relaţiei strânse de lucru pe care o are cu Scholz. Biden a construit o relaţie de încredere cu Germania la începutul mandatului său şi a ignorat pentru o vreme proiectul gazoductului Nord Stream 2 din Marea Baltică, conceput pentru a dubla fluxul de gaz rusesc direct către Germania, a declarat Sudha David-Wilp de la German Marshall Fund din Statele Unite.

Această relaţie mai strânsă a permis Washingtonului să colaboreze îndeaproape cu Berlinul după ce Rusia a invadat Ucraina, cheltuielile germane pentru apărare crescând rapid pentru a îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB, în timp ce importurile de gaz rusesc au fost reduse.

Berlinul a jucat, de asemenea, un rol esenţial într-un schimb major de deţinuţi, în august, între Rusia şi Occident, care a dus la eliberarea din detenţia rusă a jurnalistului american Evan Gershkovich şi a fostului puşcaş marin american Paul Whelan.

„Este un turneu de mulţumire, dar are şi un mesaj care spune: Vă rugăm să menţineţi cursul în Ucraina, indiferent ce se întâmplă”, a declarat David-Wilp.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.