Cancerul Regelui Charles a fost depistat la timp şi întreaga ţară speră că monarhul se va recupera complet, a declarat marţi premierul britanic Rishi Sunak, în timp ce mesajele de susţinere pentru suveranul în vârstă de 75 de ani au curs din partea liderilor mondiali, iar prinţul Harry, fiul său cel mic, este aşteptat să revină în ţară din Statele Unite, relatează Reuters.
Palatul Buckingham a dezvăluit luni că Charles, aflat pe tron de mai puţin de un an şi jumătate, după moartea mamei sale, Regina Elizabeth, suferă de o "formă de cancer" şi că îşi va amâna angajamentele publice pentru a urma un tratament. Regele a rămas "pe deplin pozitiv" şi aşteaptă cu nerăbdare să revină la activitatea publică cât mai curând posibil, a precizat Palatul.
Fiul mai mic al lui Charles, prinţul Harry, înstrăinat de familia regală, urmează să sosească marţi în Marea Britanie, iar fratele său mai mare, moştenitorul tronului, Prinţul William, este aşteptat să intervină pentru a îndeplini o parte din îndatoririle monarhului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Premierul Sunak a mărturisit că a fost "şocat şi întristat" la aflarea veştii. "Toate gândurile noastre sunt cu el şi cu familia sa. Ştiţi, din fericire, a fost depistat la timp", a declarat el la radio BBC.
Charles intenţionează să-şi continue o mare parte din activitatea sa privată în calitate de monarh, inclusiv audienţa săptămânală cu prim-ministrul şi tratarea documentelor de stat, iar Sunak a spus că este în contact regulat cu regele. "Asta va continua, desigur, în mod normal şi vom continua totul", a spus el.
De altfel, premierul şi-a început şedinţa săptămânală a cabinetului, marţi dimineaţă, urându-i regelui să se facă bine, a declarat presei purtătorul de cuvânt al lui Rishi Sunak. În cadrul şedinţei obişnuite din Downing Street, Sunak le-a spus miniştrilor că toate gândurile lor vor fi alături de Majestatea Sa şi cu toţii îi doresc o însănătoşire grabnică.
Charles şi-a petrecut noaptea în casa sa de la Clarence House, lângă Palatul Buckingham, după ce a început luni seria de tratamente în ambulatoriu.
Cancerul a fost descoperit când Charles a stat trei nopţi în spital, luna trecută, unde a fost supus unei proceduri corective pentru o prostată mărită benignă. În afară de confirmarea faptului că nu este vorba de cancer de prostată, palatul nu a oferit alte detalii.
Familia regală păstrează, de obicei, confidenţialitatea problemelor medicale, dar Palatul Buckingham a declarat că Charles a ales să-şi facă publice problemele de sănătate, deoarece patronează mai multe organizaţii de caritate dedicate bolnavilor de cancer. În timp ce regele va primi îngrijiri de specialitate, diagnosticul său va atrage atenţia asupra creşterii timpilor de aşteptare pentru cancer în Marea Britanie în cadrul Serviciului Naţional de Sănătate (NHS), administrat de stat, care este considerat în general ca fiind în criză.
Ratele de supravieţuire după cancer în Marea Britanie sunt mai mici decât cele din alte ţări europene în cazul a nouă din zece dintre cele mai frecvente tipuri, potrivit unui raport al NHS Confederation publicat în ianuarie.
UN DIAGNOSTIC SURPRIZĂ
Diagnosticul surpriză, care a dominat presa britanică de când a fost făcut anunţul, este o altă lovitură personală pentru Charles în decursul unui an şi jumătate de când este pe tron.
La începutul anului trecut, prinţul Harry şi-a publicat autobiografia "Spare", care conţinea dezvăluiri acuzatoare despre tatăl şi fratele său mai mare, în timp ce Charles a trebuit, de asemenea, să se confrunte cu acuzaţiile aduse fratelui său, prinţul Andrew, legate de legăturile cu infractorul sexual Jeffrey Epstein, în prezent decedat.
Harry, care a renunţat la îndatoririle regale în 2020, se întoarce marţi în Marea Britanie din California, unde locuieşte împreună cu soţia sa americană Meghan şi cu cei doi copii ai lor, după ce Charles l-a anunţat pe el şi pe ceilalţi membri ai familiei sale apropiate despre diagnosticul său.
Comentatorii regali au speculat că vestea şocantă ar putea duce la o dezgheţare a relaţiilor. Stephanie Petit, editor regal pentru revista People, a declarat că întoarcerea rapidă a lui Harry în Marea Britanie este un semn al gravităţii situaţiei. "Este, de asemenea, sperăm că este, un semn că pot lăsa lucrurile deoparte şi se pot concentra cu adevărat pe ceea ce este important şi poate că pot reface unele legături", a declarat ea.
Dezvăluirea despre cancerul regelui vine în timp ce Kate, prinţesă de Wales şi soţia moştenitorului tronului, William, se recuperează acasă după ce a petrecut două săptămâni în spital în urma unei intervenţii chirurgicale abdominale pentru o afecţiune nespecificată, dar necanceroasă. Nu este de aşteptat ca ea să revină la îndatoririle publice decât după Paşte, iar absenţa înaltelor personalităţi regale va pune presiune pe ceilalţi membri ai familiei care vor trebui să efectueze angajamente suplimentare.
Charles a fost întotdeauna dornic să aibă o monarhie mai puţin complicată, dar, în condiţiile în care fratele său mai mic Andrew şi Harry nu mai sunt implicaţi, toţi cei care îndeplinesc în prezent angajamente regale, cu excepţia lui William şi Kate, au peste 50 de ani, unii dintre ei având acum chiar peste 80 de ani.
Sora sa, prinţesa Anne, este deseori în fruntea listei pentru că este cea mai ocupată persoană regală, urmată de Charles. "După tulburările provocate de moartea regretatei regine şi de controversele din jurul ducilor de Sussex şi York (Harry şi Andrew), speranţele după Încoronare au fost că vine o perioadă de calm şi consolidare", se arată într-un editorial al Daily Telegraph. "Dar bolile nu pot fi prezise sau evitate, nici măcar de un om care a avut grijă de el însuşi atât de bine. Noi, împreună cu restul naţiunii, îi dorim Majestăţii Sale o însănătoşire rapidă", scrie publicaţia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.