Angela Merkel vizita vineri fostul lagăr nazist Auschwitz, un simbol al Holocaustului, trecând prima oară prin poarta deasupra căreia este incripţionată sinistra deviză nazistă ”Arbeit macht frei” (”munca eliberează”), relatează AFP.
Ea este însoţită în această vizită de către premierul polonez Mateusz Morawiecki, un supravieţuitor de la Auschwitz, Stanislaw Bartnikowski, în vârstă de 87 ani, şi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti.
Vizita cancelarului - prima a unui şef de Guvern din 1995 - intervine în contextul în care antisemitismul reapare în Europa, iar dispariţia martorilor complică transmiterea amintirii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Majoritatea a fost ucisă imediat ce a sosit în acest lagăr de concentrare şi exterminare nazist situat în Polonia de azi.
Cancelarul, născut la nouă ani după al Doilea Război Mondial, efectuează această vizită cu puţin înainte de comemorarea a 75 de ani de la eliberarea Auschwitzului de către Armata Roşie, la 27 ianuarie 1945.
Cu o zi înaintea vizitei, Angela Merkel a anunţat alocarea sumei de 60 de milioane de euro Fundaţiei Auschwitz-Birkenau în vederea menţinerii instalaţiei în care au fost asasinaţi 1,1 milioane de oameni, dintre care un milion au fost de evrei, din 1940 şi 1945.
Ea a păstrat un moment de reculegere la Zidul Morţii, unde erau mitraliaţi deţinuţi.
VAL DE ANTISEMITISM
Merkel viztează de asemenea Birkenau, situat la trei kilometri distanţă de lagărul principal, rampa unde erau ”selectaţi” deportaţii la coborârea din vagoane, iar cei mai tineri, cei mai bătrâni şi cei mai fragili erau trimişi imediat la moarte.
Cancelarul consideră că Holocaustul este ”o ruptură în civilizaţie”.
În Germania, care a făcut din amintirea Holocaustului centrul identităţii sale postbelice, autorităţile sunt îngrijorate de o creştere a faptelor antisemite.
Chancellor Angela Merkel and Prime Minister Mateusz Morawiecki at @AuschwitzMuseum.
— Auschwitz Memorial (@AuschwitzMuseum) December 6, 2019
Jews deported for by the German Nazis for extermination were promised resettlement & new life. They packed their suitcases with all the important items. Hope was used in Auschwitz as a weapon. pic.twitter.com/w2oddcunxr
Joi, înainte de vizită, Merkel a reafirmat că ”lupta împotriva antisemitismului şi împotriva oricărei forme de ură” este una dintre priorităţile Guvernului său. Ea a insistat de asemenea asupra ”hotărârii” autorităţilor de a vedea o comunitate evreiască în plină înflorire în Germania.
În octombrie, un atentat până la urmă ratat la o sinagogă, la Hale, a provocat un şoc în ţară. Autorul acestuia, care ucis două persoane la întâmplare, este un tânăr adept al tezelor negaţioniste.
Partidul de extremă dreapta AfD, care face de do ani din Bundestag, îndeamnă la încetarea culturii spăşirii.
Numele Auschwitz a devenit sinonimul răului absolut. Evrei din toată Europa, din Ungaria în Grecia, au fost exterminaţi în lagăr.
ULTIMII MARTORI
Deţinuţi, inclusiv copii, au fost supuşi unor experimente înfiorătoare de către doctorul Josef Mengele, ”îngerul morţii”. Tot în acest lagăr, care avea patru camere de gazare şi patru crematorii, a fost folosit pentru prima oară - în 1941 - gazul Zyklon B.
Preşedintele Consiliului Central al Evreilor din Germania Josef Schuster, care o însoţeşte pe Angela Merkel, consideră că ”nu există vreun alt loc al amintirii care să arate cu atâta acuitate ceea ce s-a întâmplat cu Holocaustul”.
”Asasinatul industrial în masă” continuă, 75 de ani mai târziu, să facă ”să tremure” vizitatorul, declară pentru AFP Schuster.
Angela Merkel este doar al treilea şef de Guvern german care vizitează lagărul Auschwitz, după Helmut Schmidt în 1977 şi Helmut Kohl în 1989 şi 1995.
În cei 14 ani de când se află la putere, conducătoarea şi-a multiplicat gesturile, vizitând Ravensbrück, Dachau, Buchenwald şi Memorialul Holocaustului Yad Vashem, la Ierusalim.
În 2008, ea a fost primul şef de Guvern german care a susţinut un discurs în Knesset, Parlamentul israelian. Ea a repetat atunci ”ruşinea” care-i pătează pe germani.
De 23 de ani, la 27 ianuarie are loc Ziua Amintirii Victimelor nazimului în Germania.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...