Canada a devenit miercuri prima ţară din cadrul Grupului Celor 20 (G20) care legalizează consumul de canabis în scopuri recreative - după aproape un secol de prohibiţie -, o reformă istorică aşteptată în ţară atât de consumatorii acestui drog uşor, cât şi de pieţele bursiere - euforize, relatează AFP.
Încă de la miezul nopţii (5.30, ora României), la Saint-Jean-de-Terre-Neuve (est), zeci de persoane au înfruntat frigul, timp de mai multe ore, pentru a cumpăra primele grame de canabis ”legal” într-un butic cu însemnul Tweed, deschis imediat după miezul nopţii pentru a marca evenimentul.
Ian Power a sosit încă de la ora locală 20.00, pentru ”a intra în istorie”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Era visul meu să devin prima persoană care cumpără primul gram legal de canabis şi iată, sunt aici”, le-a spus el jurnaliştilor la faţa locului. ”Sunt pe un norişor, aşa de entuziasmat, nu mă opresc din zâmbit. Nu mi-e frig. E ger, dar nu mi-e frig”.
La trei ani după ce a fost ales, Guvernul canadian liberal al lui Justin Trudeau îşi îndeplineşte astfel unul dintre angajamentele cele mai simbolice angajamente din campanie - Canada este doar al doilea stat din lume care autorizează consumul de marijuana în scopuri recreativem după Uruguay, în 2013.
Implementarea acestei măsuri urmează să fie scrutată şi disecată atât de către canadieni, chemaţi la urne peste un an în alegeri legislative cu un rezultat incert, cât şi de către ţări aliate Ottawei, dintre care unele au autorizat consumul de canabis în scopuri terapeutice.
La Québec, buticurile de stat ale Societăţii din Québec a Canabisului (SQDC) vor deschide la ora locală 10.00 (17.00, ora României). SQDC începe cu 12 magazine, însă vizează până la 150 în trei ani. Invers, Manitoba (centru) şi Alberta (vest) au decis să liberalizeze această industrie, iar o mână de puncte de vânzare private urmează să fie inaugurate miercuri.
Guvernul a vrut să permită fiecărei provincii să organizeze comerţul ierbii, iar de la Montréal la Vancouver şi de la Toronto la Winnipeg fiecare regiune a organizat cum a dorit această piaţă profitabilă - evaluată de aproximativ şase miliarde de dolari canadieni (patru miliarde de euro) pe an.
Opoziţia conservatoare din Parlamentul de la Ottawa şi-a multiplicat atacurile, în ultimele zile, la adresa acestei măsuri care, potrivit adversarilor lui Trudeau, dar şi unor medici, a fost pripită şi a ascuns mai multe pericole la adresa sănătăţii şi securităţii publice.
”Sunt cel puţin doi ani de când lucrăm cu diverse guverne”, i-a replicat marţi Justin Trudeau, repetând că legalizarea urmează să permită restrângerea accesului minorilor la acest drog uşor şi ”să ia bani din buzunarele organizaţiilor criminale”.
16% FUMĂTORI
În campanie, în 2015, Trudeau a recunoscut că a fumat el însuşi câteva jointuri în trecut, inclusiv când era deputat în opoziţie. Însă, în calitate de premier, el spune că s-a lăsat. ”El nu prevede să cumpere sau să consume canabis după legalizare”, a declarat marţi pentru AFP cabinetul său.
Pentru restul canadienilor, 17 octombrie 2018 va rămâne o zi istorică, iar de la Pacific la Atlantic zeci de petreceri au fost prevăzute special miercuri, mai ales la Toronto şi Montréal.
Această legalizare este sărbătorită, de asemenea, pe Bursa de la Toronto, unde miliarde de dolari au fost investite în această nouă industrie în ultimele luni. Liderul pieţei - Canopy Growth - a câştigat, spre exemplu, 448% în decurs de un an şi valora marţi seara 13,88 miliarde de dolari.
Potrivit statisticilor oficiale, 16% din populaţia canadiană a fumat canabis în 2017, ceea ce reprezintă 773 de tone de drog uşor.
Pare inevitabil ca cei 120 de producători autorizaţi în prezent să fie în măsură să satisfacă întreaga cere imediat. Însă Bill Blair, ministrul însăcrinat cu Reducerea crimei organizate, ar urma ca până la sfârşitul lui 2018 să dispară 25% din piaţa neagră şi jumătate peste un.
”Numeroase persoane cred că legalizarea este un eveniment, însă este un proces”, a declarat el pentru AFP. ”Timp de aproape un secol, grupări criminale controlau întreaga piaţă, 100% din producţia şi distribuţia ei, şi au obţinut profitturi de câteva miliarde de dolari în fiecare an”, a spus ministrul. ”Ele nu vor dispărea liniştite deazi pe mâine”, a subliniat el.
Potrivit Ministerului Justiţiei, eradicarea pieţei negre ar urma să dureze cel puţin patru ani.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.