Fostul premier britanic David Cameron a dezvăluit joi că i-a cerut o susţinere discretă reginei Elizabeth a II-a, în campania referendumului pe tema independenţei Scoţiei, în 2014, ”panicat” de sondaje care preconizau o victorie a taberei ”da”, relatează AFP.
Contactat de AFP, Palatul Buckingham a refuzat să facă vreun comentariu.
Însă o sursă apropiată palatului a declarat pentru BBC că declaraţia lui David Cameron a displăcut, în contextul în care conversaţiile între regină şi interlocutorii săi se presupune că rămân confidenţiale.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Nu serveşte interesele nimăui” ca aceste discuţii să fie făcute publice, a declarat această sursă.
David Cameron a dezvăluit la BBC că o posibilă victorie a taberei separatiste i-a provocat un ”sentiment de panică tot mai mare că acest lucru se putea termina rău” şi că a solicitat, atunci, sprijinul suveranei, a cărei funcţie îi impune însă să rămână neutră.
”Îmi amintesc conversaţiile pe care le-am avut cu secretarul meu privat şi pe care el le-a avut cu secretarul particular al reginei şi pe care eu le-am avut cu acesta din urmă, care nu au cerut ceva care să fie deplasat sau neconstituţional, ci doar un mic semn la care să ne gândim, care ar face diferenţa”, a declarat David Cameron într-un documentar despre anii în care s-a aflat la putere.
Documentarul urmează să fie difuzat joi seara, în ziua publicării memoriilor sale.
Cu câteva zile înaintea referendumului din septembrie 2014, Elizabeth a II-a a declarat că speră ca ”oamenii să reflecteze foarte atent la viitor”, un comentariu interpretat de către unionişti drept un consemn al reginei în vederea păstrării integrităţii ţării.
”Deşi foarte succint, (mesajul) a permis modificarea foarte uşor a percepţiei lucrurilor”, a declarat David cameron la BBC.
Scoţia a votat, până la urmă, în proporţie de 55% în favoarea rămânerii în Regatul Unit.
Această dezvăluire a lui David Cameron a provocat indignare în SNP, partidul separatist scoţian aflat la putere în Scoţia.
Acest lucru ”este nu doar întru totul deplasat, ci arată totodată cât de disperat era premierul pe ultima linie dreaptă a campaiei referendumului scoţian”, a denunţat într-un mesaj postat pe Twitter fostul premier scoţian (2007-2014) şi totodată fostul lider al separatiştilor scoţieni din SNP Alex Salmond.
Odată cu Brexitul, SNP a repus pe tapet ideea unei noi consultări, în următorii ani, fără să precizeze vreo dată în acest sens.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...