Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a adoptat un proiect de le cu privire la sancţionarea oficialilor chinezi în cazul în care aceştia se amestecă în alegerea viitorului Damai Lama, în contextul în care actualul lider spiritual tiberan, în vârstă de 85 de ani, urmează să se reîncarneze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această lege prevede posibilitatea ca autortăţile americane să blocheze averile americane ale oricărui oficial chinez ar căuta să identifice şi să instaleze un Dalai Lama aprobat de către Guvernul comunist chinez după moartea actualului lider religios. Acestor oficiali li se va interzice, de asemenea, intrarea pe teritoriul american.

Legea este necesar să fie adoptată şi de Senat, unde Marco Rubio, un lider al republicanilor, care dispun de majoritate în Camera superioară, a promis să o susţină. Ea urmează apoi să fie promulgată de Donald Trump pentru a intra în vigoare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ea prevede de asemenea să se interzică Beijingului să deschidă orice nou consulat, atât timp cât Statele Unite nu vor deschide o misiune diplomatică la Lhassa, în Tibet.

Budiştii tibetani îl aleg în mod tradiţional pe Damai Lama în cadrul unei căutări rituale care poate dura mai mulţi ani, în care un comitet itinerant caută semne care arată că un copil poate fi reincarnarea ultimului lider spiritual.

Charismaticul al 14-lea Dalai Lama şi-a încetinit ritmul deplasărilor, anterior susţinut, şi a fost spitalizat în aprilie din cauza unei infecţii pulmonare, însă vrea să dea asigurări cu privire la starea sănătăţii sale.

Aflat în exil în India după ce a fugit din Tibet în cursul unei insurecţii eşuate în 1959, el ar putea hotărî un proces netradiţional, care să împiedice China să aibă un cuvânt de spus.

El ar putea alege el însuşi, în timpul vieţii, eventual o fată sau poate decreta că el este ultimul Dalai Lama.

Activiştii tibetani şi Beijingul ştiu că moartea lui Tenzin Gyatso, cel mai celebru călugăr budist din lume, ar putea opri căutarea autonomiei regiunii himalayene.

Autorităţile chineze ar putea atunci să se însărcineze să-i identifice succesorul, în speranţa de a desemna pe cineva mai înclinat să accepte acapararea Beijingului, aşa cum a făcut în 1995.

Ele au ales atunci un băiat în vârstă de şase ani drept noul Panchen Lama, alt lider important al budiştilor tibetani, pe care organizaţii de apărarea drepturilor omului l-au prezentat la acea vreme drept cel maii tânăr deţinut politic din lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.