Credincioşi au început să se reculeagă duminică dimineaţa la mormântul Papei Francisc, înhumat sâmbătă în Bazilica Santa Maria Maggiore, la Roma, în urma unor funeralii grandioase, deschizând calea negocierii succesiunii iezuitului argentinian, relatează AFP.
”Simţeam nevoia să fiu prezent în această dimineaţă, la ora cinci, pentru a sta la coadă. Era o datorie”, a declarat AFPTV Nicola Conticello, un turist sicilian în vârsrtă de 80 de ani.
A fost ”un mare Papă”, care a lăsat un ”mesaj important”, de a-i ”ajuta pe cei nevoiaşi, săracii”, a adăugat el.
Francisc, care a murit în lunea Paşetelui la vârsta de 88 de ani, a fost înmormântat - la fel ca alţi şapte papi înaintea sa - într-o ceremonie privată, sâmbătă, în Bazilica Sf. Maria Mare, o biserică dedicată Fecioarei, una dintre cele patru bazilici pontificale de la Roma, unde se ducea pentru a se ruga înainte şi după fiecare călătorie în străinătate.
Începând de la ora 5.00 GMT (8.00, ora României), publicul a putut să aibă acces la mormânt, în nava stângă a bazilicii. Deasupra pietrei de mormânt din marmură, pe care se află doar inscripţia ”Franciscus”, Francisc în latină, se află crucea ”bunului pastor”, o copie a celei pe care o purta Papa Francisc, luminată de o lumină sobră.

”Am venit împreună cu fiul nostru mai mare la canonizarea lui Carlo Acutis, dar ne-am trezit la funeraliile Papei. A fost foarte emoţionant, un moment rar. Voiam să trecem prin Poarta Sfântă, dar am venit la aceasta”, pentru ”a-i spune un ultim adio lui Francisc”, a declarat un francez, Raphaël De Mas Latrie, în vârstă de 45 de ani, venit să se reculeagă împreună cu familia la mormântul Papei.
Mulţi dintre credincioşii prezenţi sâmbătă la funeralii au prevăzut să fie prezenţi la canonizarea lui Carlo Acutis, un adolescent mort de o leucemie fulgerătoare în 2006, recunoscut prin grija sa faţă de alţii şi marea sa pietate. Ceremonia a fost amânată după moartea lui Francisc.

După funeraliile cu mare pompă ale lui Jorge Bergoglio, primul papă sud-american din istorie - la care au luat parte peste 400.000 de persoane -, Vaticanul se află în doliu timp de nouă zile. În timpul acestor ”novemdiales”, slujbe vor avea loc zilnic la Sf Petru, până la 4 mai.
O slujbă în memoria Suveranului Pontif, prezidată de fostul număr doi de la Vatican, cardinalul Parolin, a fost oficiată la ora 8.30 GMT (11.30, ora României) în Piaţa Sf. Petru, iar cardinalii urmează să se reculeagă la mormântul Papei duminică după-amiaza.

Cei 135 de cardinali - în vârstă de până la 80 de ani - s-ar putea reuni în Conclav încă de a doua zi, pentru a-l alege, cu uşile închise, în Capela Sixtină, pe viitorul şef al Bisericii Catolice.
În virtutea regulilor de la Vatican, Conclavul se deschide tradiţional între a 15-a şi a 20-a zi de la moartea Papei, adică între 5 şi 10 mai.
Cardinalul luxemburghez Jean-Claude Hollerich estimează că acesta va începe ”probabil” la 5 sau 6 mai.
Data Conclavului ar putea fi anunţată luni, după o acincea ”Congregaţie Generală”, o nouă reuniune pregătitoare a cardinalilor electori şi neelectori.
FERVOARE POPULARĂ
”Să aşteptăm rezultatul Conclavului viitor, să avem încredere în cardinali, care sunt inspiraţi de Sfântul Duh”, a declarat un argentinian, Ezequiel Castro, în vârstă de 16 ani, venit la funeralii sâmbătă.
O mare de oameni a asistat la funeraliile ”Papei apropiat oamenilor, cu inima deschisă tuturor”, potrivit vorbelor spuse de cardinalul italian Giovanni Battista Re în predica sa, atât în Piaţa Sf. Petru, cât şi pe străzile Romei, la trecerea cortegiului funebru către Bazilica Sf. Maria Mare.

Ceremonia, transmisă în direct în întreaga lume, în prezenţa unui corp de şefi de stat, a fost marcată de mai multe salve de aplauze, la sosirea şi la plecarea sicriului şi la pasaje din predică care au evocat opera Papei argentinian.
El apăra o Biserică care să fie ”o casă a tuturora” şi şi-a ”mutiplicat gesturile şi îndemnurile în favoarea refugiaţilor şi persoanelor deplasate”, a spus cardinalul Re.

Sicriul a plecat apoi de la Vatican, la bordul unui papamobil alb descoperit, şi a fost purtat în centrul Cetăţii Eterne, până la Santa Maria Maggiore.

RUPTURĂ SAU CONTINUITATE?
”Era extrem de important pentru mine să vin, pentru că este un Papă care ne-a marcat generaţia (...). Prin toate progresele pe care le-a făcut în ecologie, viitorul tinerilor, homosexualitate, el ne-a redat speranţa în viitor. Face bine să avem o nouă voce mai modernă în Biserică”, a declarat sâmbătă AFP o studentă de la Lyon, Marine De Parcevaux, în vârstă de 21 de ani.
Francisc a lăsat o imagine a unui Papă reformist, notoriu prin faptul că vorbea deschis, însă nimic nu spune că succesorul său se va înscrie pe această linie, avertizează experţii.
Cu toate acestea, iezuitul argentinian a numit majoritatea cardinalilor electori care-i aleg succesorul.

Francisc, un fost arhiepiscop al Buenos Aires care apăra aprig marginalizaţii, a fost foarte diferit de predecesorul său Benedict al XVI-lea, un intelectual german care era în largul său în public. O personalitate care a contrastat, la rândul său, cu charismaticul, atleticul şi uriaş de popularul Papă polonez Ioan-Paul al II-lea.
”Sper că vom avea un alt Papă la fel de competent ca Francisc în a vorbi inimilor oamenilor, în a fi apropiat de fiecare persoană, indiferent cine este ea”, îşi exprimă speranţa o romană, Maria Simoni, în vârstă de 53 de ani.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...