Statele Unite se confruntă cu o serie de fenomene meteo neplăcute, de la o furtună tropicală în Hawaii până la căldură record în statele sudice şi calitate proastă a aerului în mai multe zone din cauza fumului care provine de la incendiile de vegetaţie din Canada şi care se răspândeşte peste graniţă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În timp ce Statele Unite şi China, cei mai mari poluatori ai lumii, încearcă să ajungă la un acord pentru a reduce emisiile de carbon, americanii experimentează evenimente meteorologice extreme despre care oamenii de ştiinţă spun că ar putea deveni mult mai comune în condiţiile schimbărilor climatice determinate de folosirea combustibililor fosili.

RECORD DE CĂLDURĂ DOBORÂT ÎN ARIZONA

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

O cupolă masivă de căldură este blocată deasupra sudului şi vestului Statelor Unite şi ţine zeci de milioane de americani sub avertismente de temperaturi extrem de ridicate. Oraşul Phoenix din Arizona a depăşit marţi un record: pentru a 19-a zi la rând au fost 43 de grade Celsius. Precedentul record era de 18 zile consecutive cu o asemenea temperatură.

Cea mai mare companie de utilităţi din Arizona a raportat că cererea de energie electrică a fost la cel mai mare nivel istoric, de 8.191 megawaţi (MW), pe 15 iulie, reflectând tendinţe prezente şi în Texas. Texasul central, o zonă care se întinde de la San Antonio la nord până la Dallas, se estimează că va atinge 40 de grade sau mai mult în următoarele două zile.

Cel mai fierbinte loc din Statele Unite, marţi, era de aşteptat să fie Valea Morţii din California, unde temperaturile din Parcul Naţional Death Valley urmau să ajungă la 50 de grade Celsius. Maximul istoric pentru Valea Morţii este de 56,6 grade Celsius, care este, de asemenea, cea mai caldă temperatură înregistrată vreodată pe suprafaţa Pământului.

AER PLIN DE FUM

Fumul provenit de la incendiile din Canada continuă să plutească în Statele Unite, provocând o calitate nesănătoasă a aerului în zone atât de îndepărtate precum Parcul Naţional Yosemite din California, Conway, New Hampshire şi Parcul Naţional Great Smoky Mountains din Tennessee, conform site-ului AirNow.gov, care urmăreşte poluarea.

Curenţii de aer superiori şi alte modele meteorologice pot transporta fumul pe o distanţă de 800 de km pe zi, dispersându-l pe scară largă în ţară

FURTUNI TROPICALE ŞI INUNDAŢII

Insula Mare din Hawaii era vizată marţi dimineaţă de avertismente de furtună tropicală. Furtuna Calvin era de aşteptat să aducă până la 200 de litri pe metru pătrat de ploaie, cu rafale de vânt de peste 60 de km/h. 

La aproape 8.000 de km depărtare, spre nord-est, în Vermont, a fost în vigoare o alertă de inundaţii pentru părţile centrale ale statului, inclusiv capitala, Montpelier, inundată sever după ploi torenţiale săptămâna trecută. În aceeaşi zonă, erau prognozate alte furtuni marţi după-amiază care puteau aduce până la 50 de litri pe metru pătrat de ploaie, în condiţiile în care solul este deja saturat de apă, ceea ce creşte riscul producerii de noi inundaţii. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.