Regimurile militare aflate la putere în Burkina Faso, Mali şi Niger au făcut încă un pas către un divorţ de restul blocului vest-african şi au creat o Confederaţie între cele trei state, la un summit fără precedent, în capitala Nigerului Niamey, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La acest summit au luat parte pentru prima oară preşedinţii Alianţei Statelor din Sahel (AES) - o organizaţie înfiinţată în septembrie 2023, din care fac parte Mali, Burkina Faso şi Nigerul, în care militarii au preluat puterea prin lovituri de stat în perioada 2020-2023 şi în care au loc violenţe jihadiste recurente.

Această alianţă a devenit sâmbătă o Confederaţie de 72 de milioane de locuitori, în vederea ”depăşirii unei etape suplimentare către o integrare mai aprofundată între statele membre”, se arată în comunicatul final al summitului.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Cele trei ţări şi-au anunţat în ianuarie plecarea din Comunitatea Economică a Statelor Africii de Vest (CEDEAO), o organizaţie de instrumentalizarea căreia acuză Franţa, o fostă putere colonială, faţă de care şi-au multiplicat actele de ruptură.

Ele nu par dispuse să dea înapoi.

Sâmbătă, în deschiderea acestui summit, şeful regimului militar nigerian Abdourahamane Tiani a anunţat că popoarele celor trei ţări au ”întors irevocabil spatele CEDEAO”.

Generalul Tiani se exprima în faţa omologilor săi din Burkina Faso, căpitanul Ibrahim Traoré, şi colonelului Assimi Goïta din Mali.

Cei trei, îmbrăcaţi în uniforme militare, s-au dus către ora locală 13.00 (15.00, ora FRomâniei) la Centrul de Conferinţe de la Niamey, unde a avut loc summitul în condiţii de securitate sporită.

Generalul Tiani a cerut să se facă din AES o ”alternativă la orice grupare regională falsă prin construirea unei comunităţi suverane a popoarelor, o comunitate îndepărtată de acapararea puterilor străine”.

Relaţiile AES-CEDEAO s-au deteriorat considerabil în urma loviturii de stat de la 26 iulie 2023 prin care generalul Tiani a preluat puterea.

CEDEAO a impus atunci sancţiuni economice dure Nigerului şi a ameninţat cu o intervenţie militară în vederea restabilirii preşedintelui îndepărtat de la putere Mohamed Bazoum.

Sancţiunile au fost ridicate ulterior, în februarie, însă relaţiile celor două tabere rămân glaciale, în pofida apelurilor unor preşedinţi - din Senegal şi Mauritania - de reluare a dialogului.

FORŢĂ COMUNĂ

CEDEAO se întruneşte duminică într-un summit al şefilor de stat în capitala Nigeriei Abuja, unde pe agendă se află problema relaţiilor cu AES.

”AES constituie singurul grup subregional eficient în domeniul luptei împotriva terorismului, CEDEAO a strălucit prin lipsa de implicare în această luptă”, a acuzat sâmbătă generalul Tiani.

Înaintea sa, căpitanul Traoré a apreciat că Africa continuă ”să sufere din cauza imperialiştilor”.

”Noi vim purta un război fără milă împotriva oricui va încerca să ne atace statele”, a ameninţat el.

Assimi Goïta a dat asigurări, la rândul său, că armatele celor trei ţări ”operează în totală complemtaritate împotriva atacurilor teroriste”.

La începutul lui martie, Mali, Burkina Faso şi Nigerul au anunţat înfiinţarea unei Forţe comune antijihadiste, ale cărei contururi şi efective nu au fost precizate.

Ţările din cadrul AES au făcut din suveranitate o linie directoare a guvernanţei lor.

Ele au gonit, pe rând, militarii francezi angajaţi în lipta antijihadistă pe teritoriul lor şi s-au înfreptat către alte ţări, ca Rusia, Turcia şi Iranul, pe care le cataloghează cu regularitate drept ”parteneri sinceri”.

Nigerul a dat afară militari americani, iar Mali a expulzat Misiunea ONU MINUSMA.

Cele trei ţări se confruntă de ani de zile cu violenţe jihadiste sângeroase, mai ales în zona denumită ”trei frontiere”, unde gruăpări cu legături cu Al-Qaida şi Statul Islamic (SI) omoară civili şi militari în atacuri care antrenează ădeplasarea a milioane de oameni.

În afară de cooperarea militară, această Confederaţie - a cărei preşedinţie a fost preluată de Mali pe o perioadă de un an - urmează să permită o punere în comun de mijloace în sectoare considerate strategice ca agricultura, apa, energia sau transporturile şi înfiinţarea unei Bănci de Investiţii a AES.

Problema monedei comune şi unei eventuale renunţări la francul CFA nu a fost evocată în comunicatul comun.

Sâmbătă, organizaţia Reporters Sans Frontières (RSF) a alertat cu privire la faptul că acest summit intervine ”într-un context dificil pentru presă” în ţările AES, unde mai mulţi jurnalişti au fost arestaţi în ultimele luni, şi anume în mali şi Burkina Faso.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.