Bulgaria - care se lăuda până acum cu măsuri relaxate în lupta împotriva pandemiei covid-19 - a anunţat joi o înăsprire a restricţiilor, după ce numărul contaminărilor cu noul coronavirus şi al morţilor din cauza Ccovid-19 au ”explodat”, relatează AFP.
Şcoli, universităţi, restaurante, teatre, cinematografe, centre comerciale, cazinouri şi săli de sport urmează să fie închise - începând de luni - pe o perioadă de zece zile, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul bulgar al Sănătăţii Kostadin Anghelov.
”Este o decizie dificilă şi nepopulară din punct de vedere politic, dar justificată din motive sanitare”, a subliniat el.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Odată cu apropierea alegerilor legislative de la 4 aprilie, Guvernul evita să impună măsuri stricte, apreciind că ”populaţia nu este pregătită să le accepte”.
Restricţiile se limitau la purtarea măştii de protecţie, închiderea timp de câteva săptămâni a restaurantelor şi la reducerea numărului de elevi la ore şi de spectatori la evenimente culturale.
Însă, în ultimele 14 zile, numărul morţilor din cauza covid-19 s-a dublat - 95% în plus - faţă de săptămânile pecedente, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale, iar spitalizările au atins cel mai mare nivel de la începutul epidemiei - peste 7.800 de persoane.
Bulgaria - care se află în urmă cu campania sa de vaccinare - se află pe locul patru în rândul statelor membre UE în privinţa ratei mortalităţii, cu 18,7 de decese la 100.000 de locuitori, după Cehia, Slovacia şi Ungaria.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a apreciat joi că situaţia pandemiei în Balcani şi Europa Centrală este ”deosebit” de îngrijorătoare.
Guvernul bulgar ar putea profita de acest context de frică pentru a obţine o victorie în alegeri, avertizează unii experţi.
Potrivit unui ultim sondaj, publicat joi, Partidul GERB al premierului Boiko Borisov este creditat cu primul loc în intenţiile de vot (28,8%) - în pofida contestării din vara trecută.
Opoziţia socialistă, împărţită, este creditată cu 23% din intenţiile de vot.
Acest al treilea val covid-19 ”alimentează îngrijorări şi frici şi ar urma să conducă la o slabă participare în alegeri”, comentează pentru agenţia BGNes analistul de la cabinetul de studii Trend Dimităr Ganev, care subliniază că incertitudinea favorizează, în general, statu-quoul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...