Formaţiunea antisistem a cântăreţului Stanislav Trifonov se află cot la cot cu partidul de centru-dreapta al fostului premier bulgar Boiko Borisov în urma alegerilor anticipate de duminică din Bulgaria, relatează Reuters şi AFP.
Institutul Gallup International creditează GERB (conservator), partidul lui Borisov, în vârstă de 62 de ani, aflat de zece ani la putere, cu 23% din voturile exprimate, imediat după Partidul ”Există un semenea popor” (ITN, antisistem, populişti) al animatorului de televiziune ”Slavi”, în vârstă de de 54 de ani, pe care-l creditează cu 23,2% din voturle exprimate.
Institututul Alpha Research creditează ITN cu 24% din voturi, iar Gerb cu 23,5%.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Bulgarii au votat duminică a doua oară în trei luni în vederea alegerii celor 240 de membriai Parlamentului unicameral.
Partidul lui Boïko Borissov s-a clasat primul (26,2%) în alegerile din aprilie, în urma unor ample manifestaţii împotriva corupţiei în cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene (UE), însă nu a putut să formeze o coaliţie de guvernare.
Guvernul interimar instalat în aprilie a acuzat echipa lui Borisov de practici ilegale.
Observatori politici estimează că şansele formării unui guvern în urma alegerilor de duminică sunt din nou foarte mici.
ITN ar putea fi susţinut de două mişcări apărute în urma frondei - ”Bulgaria Democratică” (dreapta) şi ”Ridicaţi-vă! Mafia, afară!” (stânga).
În urma scrutinului de duminică se anunţă negocieri îndelungate şi eventuale noi alegeri.
”Vom continua să acţionăm pentru lucrurile în care credem noi, indiferent ce rol ne-au decis alegătorii. A fi în opoziţie este o modalitate dreaptă şi onorabilă de a-ţi apăra principiile”, a declarat Tomislav Donşev, numărul doi în Gerb, recunoscând astfel o marjă de manevră redusă.
Politologul Daniel Smilov consideră că partidul lui "Slavi" Trifonov nu poate obţine mandatele de care are nevoie în Parlament în vederea formării unui guvern fără o susţinere din partea socialiştilor şi MRF, partidul minorităţii turce, însă cele două partide tradiţionale dezavuează ITN.
Unii experţi consideră că nici Borisov ”nu va guverna pentru că este izolat”.
Precedentele alegeri legislative au pus capăt unei ere care a început în 2009, după ce această fostă gardă de corp, care a făcut istorie din perspectiva longevităţii la putere în perioada postcomunistă, nu şi-a putut găsi parteneri de guvernare.
Fragilizat în urma unor manifestaţii masive în vara lui 2020, Boiko Borisov a pierdut teren duminică, în urma unui val de dezvăluiri ale Guvernului interimar cu privire la corupţia care cangrenează Bulgaria.
”Ce haos au semănat!”, a denunţat Borisov, care a votat la prânz, purtând o cămaşă galbenă şi blugi, considerându-se vizat şi ameninţat de anchete.
Slavi Trifonov refuză orice cooperare cu partide tradiţionaliste, a căror reputaţie este pătată, consideră el.
În schimb, cântăreţul se declară pregătit să negocieze cu reprezentanţii celor care au ieşit în stradă în 2020 şi care au galvanizat vântul schimbării. Bulgaria Democratică este creditată cu 13% din voturi, iar ”Ridicaţi-vă! Mafia, afară!” cu 5%.
”A venit timpul să terminăm ceea ce am început şi să schimbăm în întregime modelul de guvernare”, îndeamnă Trifonov pe Facebook, care vrea să facă apel la ”tineri, feţe noi”.
”Slavi”, cum îl numesc bulgarii, cu părul ras şi care poartă ochelari închişi la culoare, a făcut o campanie discretă şi nu ar vrea postul de premier.
Cele trei forţe protestatare ar obţine împreună doar 110 dintre cele 240 de mandate în Parlament, potrivit unor estimări, care anunţă un peisaj politic fragmentat.
Analişti avertizează cu privire la o ”lehamite a opiniei publice” faţă de aceste noi alegeri.
În acest scrutin, Guvernul interimar a atacat o veche practică - a cumpărării voturilor de către partide, reprezentând 5-19% din sufragii, potrivit ONG-ului Anticorruption Fund.
Peste 900 de persoane au fost arestate în săptămânile dinaintea scrutinului, după ce au încercat să ”mituiască” alegători, mai ales în medii defavorizate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.