Cheltuielile militare ruse urmează să crească cu aproape 70% - la 106 miliarde de euro - în 2024, potrivit unui document al Ministerului rus al Finanţelor publicat joi, o creştere care ilustrează hotărârea Moscovei de a-şi continua intervenţia militară în Ucraina, în pofida costului uman şi economic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit acestui document, cheltuielile apărării ruse vor creşte în 2024 cu 68% faţă de acest an şi vor atinge 10.800 de miliarde de ruble (106 miliarde de euro).

Astfel, suma alocată apărării va prezenta aproximativ 30% din totalul cheltuielor federale în 2024 şi 6% din PIB - o premieră în istoria modernă a Rusiei.

Bugetul alocat securităţii interne urmează să crească la 3.400 de ruble (33 de miliarde de euro), reprezentând aproape 10% dintre cheltuielile federale anuale.

Priorităţile acestui buget sunt clare - ”consolidarea capacităţii apărării ţării” şi ”integrarea noilor regiuni” ucrainene a căror anexare a fost revendicată de către Moscova, dar şi ”ajutorul social al categoriilor cetăţenilor celor mai vulnerabili”, cu câteva luni înanintea alegerilor prezidenţiale ruse, prevăzute în primăvara lui 2024.

PROBLEMA FINANŢĂRII

Invers, cheltuielile totale cu educaţia, sănătatea şi protecţia mediului, reprezintă abia o treime din bugetul apărării, potrivit cifrelor ministerului.

Per total total cheltuielile federale vor fi de 36.661 de miliarde de ruble (359 de miliarde de euro), o creştere spectaculoasă cu 20% faţă de 2023.

Guvernul a explicat însă prea puţin cum va finanţa această creştere importantă, în timp ce, declara vinerea trecută premierul Mihail Mişustin, veniturile din vânzarea hidrocarburilor vor fi în scădere mare şi vor reprezenta, în 2024, ”o treime din (bugetu)l anului viitor”, în contextul în care înainte de invazia Ucrainei reprezentau jumătate din buget.

Odinioară, acest sector impulsiona creşterea Rusiei, însă ponderea hidrocarburilor scade din cauza sancţiunilor internaţionale şi hotărârii Uniunii Europene (UE) de a ieşi din dependenţa energetică faţăă de Moscova.

Un indiciu că Guvernul se aşteaptă la viitoare luni delicate pentru economia rusă este faptul că a anunţat că şi-a făcut previziunile bugetului pe baza ipotezei unui dolar în valoare de aproximativ 90 de ruble, mizând astfel pe o slăbire a devizei naţionale pe termen mediu.

Proiectul legii bugetului aferent perioadei 2024-2026 urmează să fie trimis vineri în Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.