Ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) tulbură liniştea sătucului Brunsmark, situat într-o zonă rurală verde în vestul Germaniei, unde primarul britanic Iain Macnab a plecat din post, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aşezat la biroul său de la mansardă, acest scoţian în vârstă de 70 de ani, care trăieşte în Germania de peste 40 de ani, rezumă situaţia zâmbind: la momentul Brexitului, la 31 ianuarie, ”la miezul nopţii am trecut de la tot la nimic”.

Odată cu plecarea regatului din Uniune, ”eu nu mai am dreptul să votez în Germania” în alegeri locale, în calitate de cetăţean al unui stat membru UE. ”Iar dacă nu poţi să votezi (...), nu poţi fi primar”, spune el.

Iar cum trăieşte de peste 15 ani în afara Regatului Unit, nu mai are dreptul să voteze nici în ţara sa natală.

”Este foarte straniu să-ţi dai seama brusc că nu mai poţi vota nicăieri”, adaugă acest bărbat care a crescut la Achiltibuie, în nord-vestul extrem al Scoţiei.

”IMPOTENT”

”Sunt ca un impotent în ceea ce priveşe democraţia”, îşi exprimă regretul cel care s-a instalat de 28 de ani la Brunsmark.

Cu o soţie cetăţean german, tată al trei copii care trăiesc tot în Germania, el nu s-a naturalizat, ca mulţi alţi britanici care trăiesc pe continent de la referendumul din 2016, în care susţinătorii ieşirii din UE au obţinut o victorie.

”M-am gândit de câteva ori”, fără să declanşeze demersuri concrete, spune el.

El a văzut mereu Brexitul cu ochi răi, iar în haosul politic care a urmat după acest vot a crezut puternic că avea să fie organizat un al doilea referendum.

”Ca instituţie, UE are puncte negative, este un lucru sigur, dar dacă eşti înăuntru poţi să schimbi lucrurile şi nu dacă eşti afară”, consideră el, arătând cu degetul ”imensa birocraţie” generată la Bruxelles.

După 12 ani de serviciu loial, edilul i-a predat ştafeta adjunctului său, un transfer fără tam-tam, după o ultimă şedinţă de consiliu municipal, la 30 ianuarie, dar totuşi ”puţin tristă”.

”Te ridici, spui «la revedere, s-a terminat», te duci la uşă şi-ţi spui «Doamne, după 12 ani, acesta este ultimul meu Consiliu Muncipal»”, povesteşte el.

În seara Brexitului, Iain Macnab s-a dus să repete cu trupa sa rock "Lucky Devils". Apoi muzicienii au băut whisky scoţian, ”cel mai bun care există”, din 2008, anul în care a fost ales primar prima oară, spune el, cu nasul la gura sticlei, pentru a-i aprecia paleta olfactivă.

Sticla aproape goală sugerează că seara s-a prelungit un pic.

Evoluţia Regatului Unit nu-l îndeamnă la optimism. Pentru prima oară simte inclusiv o fibră naţionalistă.

NAŢIONALISM SCOŢIAN

”Mă tem, la ora actuală, că (Regatul Unit) se poate disloca”, subliniază el. ”Tind tot mai mult să fiu un naţinalist scoţian”, recunoaşte el. ”Ceea ce n-am fost niciodată până acum”.

Susţinerea independenţei Sociţiei a crescut recent la 52% - cel mai înalt nivel de la referendumul din 2014 pe această temă. O majoritate a scoţienilor a votat să rămână în UE în 2016.

În faţa porţii vastei sale case, vântul agită un steag scoţian albastru-alb, care i-a fost oferit de către concetăţenii săi.

Satul, situat în landul Schleswig-Holstein, nu dispune de vreun comerţ şi este asociat cu alte comune mici în asigurarea seriviciilor publice.

Din activitatea sa benevolă de primar, Iain Macnab reţine că este vorba mai ales ”să găseşti un echilibru între realitate şi legi stupide”.

El apreciază ”acest sentiment că poţi pune lucrurile în mişcare” şi intenţionează să nu se lase abătut de pierderea mandatului.

Un afiş lipit la poartă îi rezumă starea de spirit: ”Keep calm and carry on” (”Stai calm şi continuă”).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.