Doi britanici şi un marocan, luaţi prizonieri în estul Ucrainei, unde luptau pentru Kiev, au fost condamnaţi joi la moarte de către ”justiţia” separatistă din Doneţk, care-i acuză de mercenariat, potrivit agenţiilor ruse de presă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

”Curtea Supremă a Republicii Populare Doneţk i-a condamnat la moarte pe britanicii Aiden Aslin şi Shaun Pinner şi pe marocanul Brahim Saadoun, acuzaţi de faptul că au participat la confruntări armate ca mercenari”, scrie agenţia oficială rusă de presă Tass.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cei trei acuzaţi urmează ”să facă apel”, a declarat Tass unul dintre avocaţii celor trei bărbaţi, Pavel Kossovan.

Potrivit Tass, Shaun Pinner şi Brahim Saadoun au pledat nevinovat, miercuri, faţă de acuzaţii de ”mercenariat”, însă şi-au recunoscut participarea la confruntări armate ”vizând preluarea violentă a puterii”,

Familia lui Aiden Aslin anunţa, la sfârşitul lui aprilie, că acesta s-a mutat în 2018 în Ucraina, unde a cunoscut-o pe prietena sa, şi s-a instalat, până la urmă, la Mîkolaiv.

El a decis să intre în rândul Puşcaşilor Marini ucraineni şi a servit în cadrul acestei unităţi timp de aproape patru ani.

”El nu este, contrar propagandei Kremlinului, un voluntar, un mercenar sau un spion. Aiden îşi făcea planuri de viitor în afara armatei, însă, la fel ca toţi ucainenii, viaţa i-a fost dată peste cap de invazia barbară a lui Putin”, subliniază familia sa.

Familia lui Shaun Pinner a anunţat, la rândul său, că bărbatul nu este ”nici voluntar, nici mercenar”, ci face parte în mod oficial din armata ucraineană, conform legislaţiei ucrainene”.

Şi el s-a instalat în Ucraina tot în 2018 şi s-a căsătorit cu o ucraineancă.

Lideri proruşi au sugerat, în ultimele săptămâni, că militari ucraineni luaţi prizonieri - şi anume cei din regmentul naţionalist Azov - ar putea fi judecaţi şi risca pedeapsa capitală.

Un moratoriu al pedepsei cu moartea este în vigoare în Rusia din 1997, însă nu şi în teritoriile separatiste proruse din Donbas, în estul Ucrainei.

Miercuri, Legiunea Internaţională pentru Apărarea Ucrainei (LIDU), a denunţat procesul unuia dintre membrii săi, luat prizonier de către separatişti proruşi, Andrew Hill.

Potrivit acestei organizaţii, din care fac parte voluntari străini care luptă pentru Ucraina, Andrew Hill este un ”legionar care are un contract cu armata ucrainană” şi nu un mercenar.

Era neclar imediat dacă cei trei bărbaţi condamnaţi la moarte sunt membri ai LIDU.

Patru militari voluntari străini, inclusiv un francez, au fost ucişi luptând împotriva invaziei ruse a Ucrainei, a anunţat LIDU, organismul oficial al combatanţilor voluntari străini.

Rusia a anunţat săptămâna aceasta că a aucis ”sute” de combatanţi străini în Ucraina de la începutul ofensivei, la 24 februarie, şi că a reuşit, consideră ea, să oprească un flux de nou-veniţi.

Acest anunţ al condamnării la moarte a provocat reacţii aprinse în Regatul Unit.

”Suntem, evdent, grav îngrijoraţi. Repetăm că prizonierii de război nu trebuie să fie exploataţi din motove politice”, a denunţat un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson.

Şefa diplomaţiei britanice Liz Trus a denunţat un ”simulacru de proces, fără nicio legtmitate”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.