Deputaţii britanici încep vineri - după trei amânări ale Brexitului şi trei ani şi jumătate de criză politică - adoptarea acordului ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) încheiat de Boris Johnson, care deschide calea unui divorţ la sfârşitul lui ianuarie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Textul urmează să fie adoptat în a doua lectură vineri după-amiaza, la Westminster, înaintea unor dezbateri mai detaliate şi unei adoptări finale după sărbători.

După asentimentul reginei Elozabeth a II-a, Parlamentului European (PE) nu-i va mai rămâne decât să-l ratifice, pentru ca Regatul Unit să iasă din UE la 31 ianuarie, după 47 de ani de viaţă comună agitată.

Pentru Boris Johnson este ziua realizării ”promisiunii făcute proporului britanic”, ca votul cu privire la Brexit să fie ”împachetat de Crăciun”, potrivit unei declaraţii transmise de serviciile sale.

El prezintă textul la tribuna Camerei Comunelor vineri, după ce şi-a sărbătorit joi seara victoria la Downing Street printr-un karaoke în fostul birou al lui Margaret Thatcher, potrivit site-ului Politico, în general bine informat.

”Este o zi istorică”, a declarat la BBC ministrul Brexirtului Steve Barclay, "o oportunitate, după trei ani de tergiversări, întârzieri, diseniuni”, ”să mergem înainte” şi ”să unim ţara”.

Şeful Guvernului conservator, aflat la putere din iulie, a făcut din Brexit prioritatea numărul unu a programului său, detaliat de regina Elizabeth a II-a joi, în cadrul tradţionalului discurs organizat cu ocazia deschiderii unei noi sesiuni parlamentare.

Data oficială a Brexitului lansează o perioadă de negocieri în ritm alert, în vederea încheierii unui acord de liber-schimb.

La 31 ianuarie începe o perioadă de tranziţie, până la sfârşitul lui 2020, menită să permită Londrei şi Bruxellesului să se despartă blând. Britanicii vor continua să aplice reglementările europene şi să beneficieze de ele - fără să facă parte din instituţiile europene şi fără să aibă vreun cuvânt de spus în decizii.

TEMERI CU PRIVIRE LA UN ”NO DEAL”

Această perioadă poate fi prelungită o singură dată cu unul-doi ani, iar orice solicitare este necesar să fie formulată până la 1 iulie. Însă Boris Johnson vrea să închidă din oficiu uşa acestei posibilităţi şi să introducă în legea supusă aprobării Parlamentului vineri o dispoziţie care să interzică orice amânare.

Această poziţionare a relansat temeri cu privire la un ”no deal”, cu consecinţe de temut pentru economie la sfârşitul lui 2020.

UE a subliniat că va face ”maximum” pentru a încheia un acord, avertizând însă că un ”no deal” va avea ”un impact mai mare asupra regatului Unit” decât asupra europenilor.

Proiectul de lege prevede de asemenea să i se dea justiţiei britanice puterea de a reveni asupra deciziilor Curţii Europene de Justiţie (CEJ).

După ce şi-a încheiat noul acord al Brexitului care prevede o nouă soluţie în vederea evitării unei reimpuneri a unei frontiere fizice între provincia britanică Iranda de Nord şi Republica Irlanda şi evitării unei puneri în pericol a Acordului d Pace din Vinerea Mare, Boris Johnson nu a reuşit să obţină ratificarea în Parlament.

El şi-a pierdut majoritatea în Legislativ, în urma unor dezertări şi expulzării unor deputaţi, care au sporit criza politică provocată de referendumul din iunie 2016, când aproape 52% dintre britanici care s-au prezentat la vot au ales Brexitul.

Pentru a pune capăt blocajului, el a reuşit, după mai multe eşecuri, să obţină consensul necesar organizării unor alegeri legislative anticipate. În aceste alegeri ale Brexitului, el a reuşit să smulgă opoziţiei laburiste fiefuri muncitoreşti şi un electorat popular.

În 2017, predecesoarea sa Theresa May, care a convocat alegeri legislative anticipate pentru a-şi consolida majoritatea absolută în Parlament, a pierdut atât de mult teren încât a fost nevoită să se alieze cu ultraconservatorii din partidul unionist nord-irlandez DUP, care au blocat Brexitul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.