Premierul britanic Boris Johnson a plasat ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), la sfârşitul lui ianuarie, în fruntea programului său de politică naţională, prezentat joi în Parlament, în cadrul tradiţionalului discurs al tronului al reginei Elizabeth a II-a, relatează AFP.
Ieşirea din UE la 31 ianuarie - după trei amânări -, iar apoi încercarea de a încheia acorduri de liber-schimb cu marile puteri şi investiţii în Sistemul Naţional britanic de Sănătate (NHS), pentru a răspunde aşteptărilor alegătorilor laburişti care au votat cu conservatorii sunt priorităţile pe care liderul conservator le-a prezentat joi prin vocea suveranei, în vârstă de 93 de ani, la o săptămână după succesul său triumfător în alegerile legislative anticipate.
”Prioritatea Guvernului meu este să realizeze plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie”, a anunţat în primul rând Elizabeth a II-a.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Queen Elizabeth:
— Global Breaking News (@GBNReports) December 19, 2019
"My government's priority is to deliver the UK's departure from the EU on 31 January."pic.twitter.com/mZ3nNJf1VH
În acest scop, Johnson le prezintă încă de vineri deputaţilor o lege de punere în aplicare a divorţului pe care l-a încheiat cu Bruxellesul, menită să pună capăt celor 47 de ani de mariaj dificil şi celor peste trei ani de psihodramă care au urmat referendumului din iunie 2015.
În urma unui vot în a doua lectură, vineri, adoptarea legii urmează aă se încheie după sărbători. Ea provoacă puţine îndoieli, în contextul în care conservatorii dispun de 365 din cele 650 de mandate în Camera Comunelor.
Downing Street a anunţat deja, joi, închiderea ministerului însărcinat cu pregătirea Brexitului după ieşirea din UE, prevăzută la 31 ianuarie.
ACORD DE LIBER-SCHIMB
”Apoi, miniştrii mei vor căuta să stabilească o relaţie viitoare cu UE, fondată pe un acord de liber-schimb care să fie spre profitul întregului Regat Unit”, a continuat regina, al cărei discurs - în fastul Camerei Lorzilor - marchează deschiderea noii sesiuni parlamentare.
Boris Johnson vrea să încheie acest acord comercial în mai puţin de un an - un calendar considerat foarte strâns de Bruxelles - şi să interzică prin legea aplicării acordului retragerii orice prelungire a termenului dincolo de 2020 a perioadei de tranziţie menită să menajeze pe timpul negocierilor viitoarei relaţii.
Această intransigenţă a condus la reapariţia unor temeri cu privire la o ieşire fără acord - păguboasă pentru economie.
UE a replicat că va face ”maximum” pentru a ajunge la un acord înainte de termen, dar a avertizat că un ”no deal” va avea ”un impact mai mare asupra Regatului Unit” decât asupra europenilor.
Miniştrii ”vor începe de asemenea negocieri comerciale cu alte economii mondiale de prim-plan”, a anunţat Guvernul, care vizează în primul rând Statele Unite.
Contrar unei tradiţii cvasi-imuabile, regina şi-a înlocuit trăsura cu un Bentley, iar coroana cu o pălărie verde pal, iar ceremonialul precis şi pompos al discursului a fost redus - odată cu apropierea Crăciunului şi în contextul în care regina şi-a susţinut ultimul discurs cu doar două luni înaintea scrutinului cerut de Executiv, la acea vreme minoritar, menit să-i dea mână liberă în privinţa Brexitul.
Queen Elizabeth II arrives to formally open new session of Britain's Parliament. https://t.co/LADDn7BDqy pic.twitter.com/OuwfVIPdaN
— ABC News (@ABC) December 19, 2019
ADUCEREA NHS PE LINIA DE PLUTIRE
Boris Johnson, care a sedus un electorat popular în regiuni care au votat până acum cu laburiştii, revendică faptul că se află la conducerea unui ”Guvern al poporului” însărcinat să răspundă aspiraţiilor britanicilor în privinţa serviciilor publice, justiţiei sociale sau infrastructurii.
În afară de Brexit, el a insistat joi asupra voinţei sale de a creşte cu miliarde de lire sterline mijloacele sistemului public al sănătăţii NHS, gratuit şi drag britanicilor, dar slăbit de ani de austeritate conservatoare.
Liderul conservator prevede totodată în programul său legislativ prezentat să instaureze un sistem al imigraţiei pe bază de puncte, să înăsprească pedepsele cu închisoarea ale infracţiunilor teroriste şi să instaureze un minimum serviciu în transporturi, în caz de grevă.
Un semn al unor fisuri cauzate de Brexit unităţii Regatului Unit, premierul scoţian Nicola Sturgeon a reafirmat joi că vrea în 2020 un nou referendum pe tema independenţei Scoţiei, după cel eşuat în 2014.
Boris Johnson i se opune ferm.
În baza scorului partidului său naţionalist, SNP, în alegerile legislative de joia trecută, Sturgeon cere un transfer al puterii care să le permită scoţienilor - majoritatea opuşi ieşirii din UE - să decidă ei înşişi să organizeze o asemenea consultare, care depinde în prezent de bunăvoinţa Londrei.
“We are a nation, no better or worse than any other... as a nation, our future, whatever we choose that to be, must be in the hands of people that live here”
— BBC Politics (@BBCPolitics) December 19, 2019
Scottish First Minister Nicola Sturgeon calls for the “opportunity to consider” independencehttps://t.co/aHytuu9Tyu pic.twitter.com/OmgC2GXyvM
”Scoţia a anunţat foarte clar săptămâna trecută că nu vrea ca un Guvern conservator condus de Boris Johnson să ne scoată din Uniunea Europeană”, a pledat ea într-o conferinţă de presă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...