Ministerul Sănătăţii recomandă să se folosească clorochină şi hidroxiclorochină la pacienţii bolnavi mai uşor de covid-19, după ce preşedintele Jair Bolsonaro - care o consideră un remediu miraculos - a exercitat presiuni în acest sens, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministerul a făcut această recomandate într-un document, miercuri, la o zi după anunţarea unui vârf al bilanţului zilnic al morţilor din cauza covid-19, care depăşea 1.000 de decese pentru prima oară.

Anterior, folosirea clorochinei şi hidroxiclorochinei (HCQ) în serviciile braziliene publice de sănătate erau rezervate cazurilor grave de covid-19.

Presiunile puternice exercitate de către Bolsonaro, convins de efectele - nedovedite în mod ştiinţific până acum - ale clorochinei în lupta împotriva pandemiei covid-19, au condus vineri la demisia lui Nelson Teich, al doilea ministru al Sănătăţii care a plecat din post în mai puţin de o lună.

Succesorul său nu a fost desemnat încă, iar titularul interimar al postului, Eduardo Pazuello, un general în activitate, ar urma ”să rămână mult timp” în post, a anuţat miercuri şeful statului.

”Nu există încă o dovadă ştiinţifică, însă (clorochina) este folosită sub control în Brazilia şi în lume. Suntem în război, mai bine să fii înfrânt, decât să-ţi fie ruţine că nu te-ai bătut”, a scris într-un mesaj pe Twitter preşedintele brazilian de extremă dreapta.

Brazilia a înregistrat de marţi o accelerare a cazurilor conformate şi a morţilor.

Însă vârful pandemiei este aşteptat abia în iunie, într-o  ţară care înregistrează jumătate din cazurile confirmate în America Latină şi Caraibe. Ea este a treia ţară în lume ca număr de cazuri confirmate, după Statele Unite şi Rusia.

Însă Bolsonaro a relativizat în mod neîncetat amploarea pandemiei şi a criticat măsurile de izolare impuse de către guvernatori în majoritatea celor 27 de state. El vrea să repornească economia.

”NU ESTE DISPONIBIL ALT TRATAMENT”

Ministerul recomandă în noile sale directive să se ia clorochină şi HCQ - un derivat al acesteia folosit în tratarea lupusului şi poliartitei reumatoirde - încă de la primele simptome.

Protocolul ministerului subliniază însă că ”nu există garanţia unui rezultat pozitiv” şi că clorochina, un medicament folosit împotriva malariei, poate provoca efecte secundare ”grave” - până la ”cedarea gravă a anumitor organe” şi ”până la moarte”.

”Cum nu există studii complete care să dovedească binefacerile acestor molecule în tratamentul covid-19 (...), decizia de a prescrie revine medicului, cu acordul pacientului”, se precizează în document.

Ministerul precizează că servicile de sănătate publică ”au folosit deja în mod amplu clorochina şi hidroxiclorochina în tratarea altor boli infecţioase”, adăugând însă că ”nu există, pentru moment, alte tratamente eficiente disponivbile”.

Aproximativ zece farmacii contactate de AFP miercuri la Rio de Janeiro şi Sao Paulo îşi epuizaseră stocurile celor două medicamente de mai multe săptămâni.

Unii pacienţi brazilieni  - afectaţi de lupus - au declarat pe reţele de socializare că întâmpină mari dificultăţi în a-şi procura hidroxiclorochină.

MEDICAMENT ”DE DREAPTA”

Cele mai multe ţăări mari afectate - ca Statele Unite şi Franţa - au autorizat HCQ  doar în cadrul unor teste clinice sau la spital, în cazurile grave, în urma unor decizii colegiale ale medicilor.

În Senegal, autorităţile sanitare au dat undă verde prescierii acesteia în mediul spitalicesc.

Jair Bolsonaro a subliniat într-un interviu difuzat pe Internet marţi seara că preşedintele american Donald Trump a anunţat luni că ia zilnic un comprimat de hidroxiclorochină cu titlu preventiv.

În ziua în care Brazilia depăşit prima oară pragul de 1.000 de morţi din cauza covid-19, Bolsonaro şi-a permis să facă glume.

”Oamenii de dreapta iau clorochină, cei de stânga Tubaina”, o băutură gazoasă ieftină, a spus ironic preşedintele de extreă dreapta.

El a dezvăluit că păstrează ca rezervă ”o cutie mică” cucomprimate de clorochină, în cazul în care mama sa, în vârstă de 93 de ani, ar avea nevoie.

La sfârşitul lui martie, preşedintele de extremă dreapta a ţinut titluri de presă spunând că, dacă ar fi contaminat, noul coronavirus ar fi doar o ”mică gripă”, din cauza ”trecutului (său) sportiv” în armată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.