Guvernul lui Boris Johnson subliniază că Brexitul va avea loc la 31 octombrie, în pofida faptului că a fost obligat de Parlament să scrie Bruxellesului pentru a cere o amânare, o lovitură de teatru care relansează incertitudinea cu privire la modalităţile divorţului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ziua de sâmbătă - prin votul istoric prevăzut în Parlamentul britanic cu privire la noul acord al Brexitului anunţat triumfal cu două zile mai înainte la Bruxelles - trebuia să aducă, în sfârşit, o clarificare, la mai bine de trei ani după referendumul din 2016.

Însă deputaţii şi-au amânat decizia, iar europenii au primit duminică trei scrisori, după care AFP a obţinut copii, în care scrie exact contrariul. Mai sunt două săptămâni în vederea evitării unei ieşiri a Regatului Unit din UE fără un acord (”no deal”), care sperie mediile economice.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Prima scrisoare - nesemnată - cere o amânare cu trei luni a Brexitului. În a doua - semnată de Boris Johnson -, premierul arată că nu vrea această amânare. În a treia, ambasadorul britanic la UE Tim Barrow precizează că amânarea a fost cerută doar pentru a se respecta legea.

În pofida acestei cereri, Guvernul a dat asigurări duminică cu privire la faptul că Brexitul va avea loc la 31 octombrie.

”Vom ieşi la 31 octombrie. Avem mijloacele şi capacitatea de a o face”, a declarat Michael Gove, mâna dreaptă a lui Boris Johnson, într-un interviu acordat Sky News.

La BBC, ministrul de externe Dominic Raab s-a declarat ”încrezător”, apreciind că ”sunt mulţi oameni în UE care nu vor o amânare”.

”TOATE OPŢIUNILE DESCHISE”

La Bruxelles, preşedintele Consiliului European Donald Tusk a anunţat sâmbătă seara că ”începe să se consulte cu liderii UE cu privire la felul în care să racţioneze”. Potrivit unei surse europene, consultările ”ar putea dura câteva zile”.

Duminică, într-o scurtă reunine la Bruxelles a ambasadorilor Celor 27 cu negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier, această cerere a fost evocată, dar nu dezbătută.

”UE îşi păstrează toate opţiunile deschise”, a declarat pentru AFP sub protecţia anonimatului un diplomat european, anunţând că procesul de ratificare a acordului a început.

Jeremy Corbyn, liderul opoziţiei laburiste, îşi trâmbiţează, cu toate acestea, o victorie. El consideră că ”acordul dăunător (al lui Boris Johnson) a fost înfrânt” şi ”în pofida poziţiei sale iritante şi încrezute” a fost nevoit ”să se supună legii”, a scris el pe Twitter.

Legea care l-a obligat să ceară această amânare a fost adoptată în septembrie cu scopul de a se evita un ”no deal”. Boris Johnson s-a declarat pregătit de această opţiune, dacă acesta este preţul de plătit pentru ieşirea Regatului Unit din UE la 31 octombrie.

Lege dispune ca, în cazul în care acordul ieşirii nu este aprobat de Parlament până la 19 octombrie, premierul să ceară amânarea Brexitului la 31 ianuarie 2020.

Boris Johnson spera să evite legea prin aprobarea sâmbătă a noului său acord al retragerii din UE. Însă printr-una dintre aceste lovituri de teatru al cărei secret îl deţine democraţia parlamentară de la începutul crizei, Camera Comunelor l-a obligat sâmbătă să se conformeze, amânându-şi votul asupra acordului.

”NOI NE VOM BATE”

Această nouă zi nebună la Westminster a relansat marea incertitudine în Regatul Unit cu privire la modul în care ţara va ieşi din UE. Brexitul, prevăzut iniţial la 29 martie, a fost amânat deja în două rânduri.

În pofida acestei noi evoluţii, lira sterlină a rămas relativ stabilă luni dimineaţa pe pieţele de schimb, la 1,2910 dolari, pierzând doar 0,50% de vineri seara. ”Putem spune că lira sterlină se ţine bine, ceea ce arată că speranţele (evitării unui Brexit fără acord) nu au fost abandonate”, a declarat pentru AFP Shinichiro Kadota, un analist la Barclays Securities în Japonia.

Împotriva unei noi amânări ”dăunătoare”, Boris Johnson a dat asigurări că va prezenta ”săptămâna viitoare” Parlamentului legislaţia necesară implementării acordului său al Brexitului. ”Dacă adoptăm legislaţia la timp, atunci nu există amânare. 31 octombrie este avut în vedere”, a declarat Michael Gove.

Ei vor putea să conteze pe susţinerea anumitor rebeli conservatori care se opun unui ”no deal”, care au părăsit sau fost expulzaţi din Partidul Conservator. Acum, căs-a cerut o amânare în vederea ”evitării unui Brexit fără acord”, ”eu voi susţine acordul premierului”, a anunţat fostul ministru Amber Rudd.

Anticipând alţi susţinători, şeful diplomaţiei Dominic Raab a apreciat că Guvernul ”are acum numărul (de voturi) pentru adoptarea” acordului.

Însă deputatul Keir Starmer, însărcinat cu Brexitul în cadrul opoziţiei laburiste, a avertiza la BBC că ”noi ne vom bate prin amendamente”.

Partidul Laburist va depune un amendament în vederea organizării unui al doilea referendum, cu opţiunile unei ieşiri din UE cu acord sau unei rămâneri în UE.

Acordul lui Johnson reglementează condiţiile divorţului după 46 de ani de viaţă comună, permiţând o ieşire blândă şi o perioadă de tranziţie de cel puţin până la sfârşitul lui 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.