Boris Johnson se întâlneşte joi cu parlamentarii conservatori pro-Brexit, la o zi după o reluare foarte tensionată a activităţii Camerei Comunelor, în cursul căreia premierul a fost acuzat de aroganţă şi provocare incendiară de către opoziţie, relatează AFP.
Johnson s-a întâlnit cu membri ai Comitetului 1922, din care fac parte parlamentari însărcinaţi cu organizarea internă a Partidului Conservator (Tories), cu câteva zile înainte de deschiderea Congresului anual al formaţiunii, duminică.
El însuşi atacat pe un ton virulent, liderul conservator este ţinta unor critici aprige, inclusiv în rândul conservatorilor, în urma schimburilor de replici dure din ajun la Westminster.
Descriind ”cea mai rea atmosferă” pe care a văzut-o vreodată ”în 22 de ani”, preşedintele Camerei inferioare John Bercow a anunţat o dezbatere, joi, pe tema exceselor de limbaj în Parlament.
”Vă rog, coborâţi tonul şi încercaţi să vă trataţi unii pe alţii ca opozanţi, şi nu ca inamici”, a îndemnat Lord Bercow joi dimineaţa înainte să deschidă sesiunea.
"The culture was toxic."
— PoliticsJOE (@PoliticsJOE_UK) September 26, 2019
John Bercow says MPs should treat each other "as opponents not enemies" after angry exchanges yesterday regarding the death of Jo Cox. pic.twitter.com/CdguJbStOS
RETORICĂ POPULISTĂ
”Predare”, ”Sabotaj” - Boris Johnson a folosit un vocabular războinic adresându-se miercuri seara deputaţilor, care s-au întors la Westminster după hotărârea istorică a Curţii Supreme, care i-a anulat dispoziţia cu privire la suspendarea Parlamentului.
În mijlocul vociferărilor ambelor tabere, premierul i-a acuzat - în 15 rânduri - pe membrii opoziţiei că au votat ”o lege de capitulare” obligându-l să ceară o amânare a Brexitului Uniunii Europene (UE) în cazul în care nu ajunge să încheie un acord cu Bruxellesul.
Ca un populist asumat, el a opus în mai multe rânduri ”poporul” parlamentarilor. ”Acest Parlament acţionează din pur egoism şi laşitate politică, deputaţii opoziţiei nu vor să dispară şi să lase poporul să se pronunţe”, a tunat el, acuzându-i că-i ”sabotează” negocierile cu privire la Brexit cu Bruxellesul.
Boris Johnson a şocat mai ales aducând un omagiu provocator lui Jo Cox, o deputată laburistă anti-Brexit, asasinată cu câteva zile înainte de referendumul din iunie 2016 de către un simpatizant neonazist în Yorkshire (nord).
”SĂ NU SE CREEZE URĂ”
În contextul în care sucesoarea lui Jo Cox îi cerea premierului să-şi ”modereze limbajul”, pentru a nu inflama pasiunile şi ”să ne putem simţi cu toţii însecuritate”, acesta i-a replicat ”cel mai bun mod de a onora memoria lui Jo Cox este în realitate de a uni această ţară punând în practică Brexitul!”.
Soţul deputatei asasinate a îndemnat joi, la postul de radio BBC, ”să nu se creeze ură”. ”Aceasta nu este doar o dezbatere. Asta are consecinţe în luma reală”, a subliniat el.
Şefa Partidului Liberal Democrat (Lib-dem) Jo Swinson a denunţat declaraţii ”sfâşietoare”, în contextul în care a dezvăluit că a fost nevoită să semnaleze ea însăşi poliţia cu privire la ameninţări proferate la adresa copilului său.
”Ştiu că premierul compătimeşte şi este conştient (...) de ameninţările pe care prea mulţi dintre noi le primim, pentru că i-am împărtăşit recent ameninţările pe care le primesc”, a reacţionat pe Twitter Nicky Morgan, ministrul conservator al Culturii.
”Însă, în această perioadă de emoţii puternice, ar trebui să ne amintim cu toţii despre efectul a ceea ce spunem asupra celor care ne privesc”, a pledat ea.
Inclusiv Jacob Rees-Mogg, un eurosceptic fervent, a cărui atirudine provocatoare în Parlament a provocat deja indignarea opoziţiei, a îndemnat la mai multă moderaţie.
Toată lumea ”are responsabilitatea să dea dovadă de măsură în limbajul său, atunci când se exprimă în Camera Comunelor sau în afară”, a declarat el.
Atacurile lui Boris Johnson au trezit reacţii până la Bruxelles.
Într-o intervenţie excepţională în afacerile interne ale Regatului Unit, comisarul european britanic Julian King a denunţat aceste declaraţii ”grosolane şi periculoase”.
”Dacă dumneavoastră credeţi că limbajul extrem nu alimentează violenţa politică în Europa, inclusiv în Regatul Unit, atunci nu sunteţi atent”, a denunţat el pe Twitter.
Pe teren diplomatic, Michel Barnier, negociatorul-şef Ue al Brexitului, a declarat joi dimineaţa că ”aşteaptă în continuare” orice propunere ”legală şi operaţională” de la Londra pentru a se ajunge la un acord.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...