Voinţa Londrei de a se îndepărta de normele europene în domeniile social, al mediului sau concurenţei după Brexit dăunează viitoarei relaţii comerciale cu Uniunea Europeană (UE), avertizează Guy Verhofstadt, raportorul Brexitului în Parlamentul European (PE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Noi nu suntem proşti. Nu ne vom ucide întreprinderile spunând «OK, vă puteţi introduce bunurile pe piaţa noastră fără să plătiţi taxe vamale şi nu veţi avea nevoie să respectaţi standardele”, a declarat miercuri eurodeputatul liberal într-o Comisie parlamentară.

Fostul premier belgian a apreciat că schimbările pe care Guvernul lui Boris Johnson doreşte să le facă ”Declaraţiei politice” ataşate ”Acordului retragerii” reprezintă o problemă.

”Ceea ce am văzut în ultimele noastre reuniuni cu interlocutorii noştri britanici este o mişcare opusă, către o direcţie opusă” celei a UE, a spus el.

”Cu cât mai mult caută Regatul Unit divergenţa în viitoarea relaţie comercială, cu atât va avea un acces mai redus pe piaţa unică, bineînţeles”, a subliniat Guy Verhofstadt.

Londra şi Bruxellesul nu reuşesc să scoată din impas discuţiile cu privire la Brexit, în contextul în care regatul urmează să părăsească Uniunea la 31 octombrie.

Boris Johnson doreşte un acord la summitul european de la 17-18 octombrie, însă se declară hotărât ca ţara sa să părăsească Uniunea la data prevăzută. El refuză să le ceară Celor 27 o nouă amânare.

Premierul britanic cere un nou acord - fără ”plasa de siguranţă” (”backstop”), o ”poliţă de asigurare” menită să împiedice reimpunerea unei frontiere fizice între Irlanda şi Irlanda de Nord cu scopul de a apăra pacea pe insulă şi piaţa unică europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.