Bombardamente aeriene israeliene intense au lovit în seara zilei de miercuri suburbiile sudice ale Beirutului, bastion al Hezbollah, cu zece atacuri care au distrus mai multe clădiri, potrivit agenţiei de presă libaneze, şi au provocat o explozie uriaşă, scrie AFP.
Potrivit agenţiei de presă libaneze Ani, acestea au fost cele mai puternice bombardamente în zonă de la începutul războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă proiraniană Hezbollah, în urmă cu o lună.
Cu câteva ore mai devreme, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, aflat într-un turneu în Orientul Mijlociu, făcuse apel la Israel, aflat în război cu Hamas în Fâşia Gaza şi cu Hezbollah în Liban, să evite o escaladare cu Iranul, care susţine ambele mişcări islamiste.
Agenţia Ani a anunţat miercuri seară că zece lovituri israeliene au lovit suburbiile sudice ale Beirutului, în urma unui apel israelian către locuitori de a evacua mai multe zone.
Potrivit Ani, şase clădiri au fost distruse numai în cartierul Laylaki, în timp ce canalul pro-iranian Al-Mayadeen a afirmat că unul dintre birourile sale dintr-un cartier din sudul Beirutului a fost lovit.
În cursul dimineţii, Israelul a bombardat Tirul, în sudul Libanului, forţându-i pe o parte dintre locuitorii acestui oraş de coastă, un vechi oraş fenician şi roman cu un bogat patrimoniu arheologic, să fugă, unde unele străzi au fost devastate.
„Întregul oraş s-a cutremurat”, a declarat Rana, o locuitoare care a refuzat să îşi dea numele de familie, deoarece bombardamentele au lovit „inima Tyrului”.
Vizita lui Antony Blinken în regiune este a unsprezecea de la începutul războiului din Fâşia Gaza, care s-a extins la Liban în septembrie, când toate încercările de mediere internaţională pentru a obţine o încetare a focului au eşuat.
Antony Blinken a declarat miercuri că a sosit „momentul” să se pună capăt războiului din Gaza, declanşat de atacul fără precedent al Hamas asupra Israelului la 7 octombrie 2023.
El a declarat că Israelul şi-a atins „majoritatea obiectivelor strategice” în teritoriul palestinian, „în ideea de a se asigura că ziua de 7 octombrie nu se mai poate repeta niciodată”.
După atac, Israelul a promis să distrugă Hamas, care se află la putere în Gaza din 2007.
Marţi, secretarul de stat a declarat că moartea lui Yahya Sinouar, liderul Hamas ucis de soldaţii israelieni la 16 octombrie, a oferit o „oportunitate importantă de a aduce acasă ostaticii” deţinuţi în Gaza şi de a „pune capăt războiului”.
Cu toate acestea, o sursă de securitate a declarat miercuri că armata israeliană este pregătită pentru „alte luni de lupte” în Gaza şi Liban. Israelul nu duce „un război împotriva Gazei sau un alt război împotriva Libanului”, ci „un război împotriva Iranului, uneori direct, alteori indirect, prin intermediul aliaţilor Iranului”, a adăugat această sursă.
Antony Blinken a declarat că este „foarte important ca Israelul să răspundă într-un mod care să nu ducă la o escaladare suplimentară”, în timp ce Iranul afirmă că este hotărât să riposteze în cazul unui atac israelian după lansarea a 200 de rachete iraniene împotriva teritoriului său la 1 octombrie.
În Fâşia Gaza, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a amânat o campanie de vaccinare împotriva poliomielitei care trebuia să înceapă în nordul teritoriului, unde armata israeliană desfăşoară o nouă ofensivă împotriva Hamas de la 6 octombrie.
Ofensiva israeliană lansată în Gaza ca represalii pentru atacul din 7 octombrie 2023 a provocat moartea a cel puţin 42.792 de palestinieni, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii din Hamas, considerate fiabile de ONU.
Războiul a determinat strămutarea a 2,4 milioane de locuitori, aproape toţi din teritoriu, care se pregătesc pentru o a doua iarnă de lipsuri tot mai grave.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.