Consilierul Casei Albe pe probleme de securitate naţională John Bolton s-a întâlnit luni, la Moscova, cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, care-i aştepta ferm explicaţiile cu privire la retragerea americană dintr-un tratat major privind armamentul nuclear, anunţată în urmă cu două zile, relatează AFP.
Această vizită, prevăzută de mult timp - înainte ca Donald Trump să-şi anunţe decizia de a-şi retrage ţara din tratatul privind armamentul nuclear cu rază intermediară INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) încheiat cu Rusia în timpul Războiului Rece - era deja importantă, fiind vorba despre prima vizită a unui oficial de rang înalt american la Moscova după mai multe luni.
Însă anunţul lui Donald Trump, sâmbătă, i-a sporit importanţa, în contextul în care relaţiile între cele două ţări sunt deja la cel mai scăzut nivel.
Întâlnirea dintre John Bolton, considerat un ”adept al liniei dure” al administraţiei Trump, şi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a început imediat după ora 16.00 GMT (19.00, ora României). Moscova se aştepta ca americanul să explice poziţia Washingtonului cu privire la Tratatul INF.
El urmează să se întâlnească, marţi, cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit unui purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Acesta a declarat luni că o ieşire americană din Tratatul INF ”va face lumea un pic mai periculoasă”, a adăugat că aşteaptă ”explicaţii” din partea Washingtonului şi a respins acuzaţii americane potrivit cărora Moscova ar încălca tratatul.
În contextul în care anunţul american provoacă temeri cu privire la o întoarcere la proliferarea nucleară, Peskov a dat totodată asigurări că Rusia ”nu va ataca niciodată pe niumeni prima”.
Serghei Lavrov a anunţat, la rândul său, că ”aşteaptă o clarificare a poziţiei oficiale” americane. ”Dacă John Bolton este pregătit să o facă, atunci vom evalua situaţia”, a declarat el într-o conferinţă de presă.
John Bolton este cunoscut prin poziţiile sale foarte ferme în domeniul politicii externe. Un bard, în trecut, al unei căderi a regimului iranian, el făcea parte dintre cei care pledau în favoarea ”ieşirii din acordul iranian” semnat în 2015 de marile puteri cu Teheranul, cu scopul de a-l împiedica să se doteze cu arma nucleară.
Numit în martie 2018, Bolton nu şi-a ascuns niciodată convingerea că Washingtonul ar trebui să atace militar Coreea de Nord, în loc să negocieze cu acest regim, şi rămâne un susţinător al unor sancţiuni mult mai ample vizând Rusia, acuzată de Washington că a încercat să perturbe procesul democratic american.
”CREAREA UNEI ATMOSFERE DE ÎNCREDERE”
Consilierul lui Trump şi-a început sejurul la Moscova cu o întâlnire cu Nikolai Patruşev, şeful Consiliului rus de Securitate Naţională, care a durat ”aproximativ cinci ore”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al acestui organism, Evgheni Anoşin.
În cursul întâlnirii, care s-a desfăşurat ”într-o atmosferă constructivă”, cei doi oficiali ”au avansat un număr de iniţiative vizând să creeze o atmosferă de încredere şi să consolideze cooperarea între Rusia şi Statele Unite”, a anunţat Consiliul rus într-un comunicat.
La rândul său, partea rusă a insistat asupra ”importanţei păstrării” Tratatului INF, subliniind că ”ruperea sa va da o lovitură dură întregului sistem internaţional al neproliferării”, potrivit aceleiaşi surse.
Potrivit ziarului britanic The Guardian, John Bolton este cel care a exercitat presiuni asupra preşedintelui american în vederea unei retrageri din Tratatul INF. Tot el ar bloca, de asemenea, orice negocieri în vederea unei prelungiri a Tratatului New Start privind rachetele strategice, care expiră în 2001.
Tratatul INF, din care Donald trump vrea să iasă, a fost semnat în 1987, la sfârşitul Războiului Rece, de ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, şi preşedintele american de la acea vreme Ronald Reagan.
Trump consideră că Moscova încalcă în mod clar, de mulţi ani, acest tratat. Washingtonul se plânge de desfăşurarea sistemului de rachete 9M729, a cărui rază de acţiune ar depăşi limita convenită de 500 de kilometri.
Reacţiile internaţionale sunt unanime în a îndemna Statelor Unite să nu abandoneze Tratatul INF.
Uniunea Europeană a apreciat luni că Washingtonul şi Moscova ”trebuie să continue un dialog constructiv pentru a păstra acest tratat” pe care-l consideră ”crucial pentru UE şi securitatea mondială”.
Beijingul a îndemnat Statele Unite să ”se gândească la acest lucru de două ori”.
Mihail Gorbaciov a denunţat, în ceea ce-l priveşte, ”lipsa de înţelepciune” a actualului preşedinte american şi i-a îndemnat pe ”toţi cei cărora le este dragă o lume fără arme nucleare” să convingă Washingtonul să revină asupra decizie sale.
Tratatul INF - care aboleşte o clasă întreagă de rachete cu o rază de acţiune de la 500 la 5.500 de kilometri - a pus capăt unei crize declanşate în anii '80 de desfăşurarea unor rachete sovietice de tip SS-20, dotate cu ogive nucleare, îndreptate către capitalele occidentale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...